GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest: Grand Prix osvojili Noćni autobus i Nos ili zavjera odmetnika

Animafest: Grand Prix osvojili Noćni autobus i Nos ili zavjera odmetnika
ANIMIRANI FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 22:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tajvanski film "Noćni autobus" Joea Hsieha osvojio je Grand Prix Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji, a ruski "Nos ili zavjera odmetnika" Andreja Hržanovskog u dugometražnoj, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo 31. izdanje festivala.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma opisuju "Noćni autobus" kao čudesno putovanje koje zahvaća sve protagoniste i publiku. "Neki od članova žirija umrli bi za ovaj film. Pa kako ne bi bilo ozlijeđenih, dodjeljujemo mu Grand Prix", istaknuli su u obrazloženju.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Ismaëlu Joffroyu Chandoutisu za film "Maalbeek" (Francuska), a za "putovanje kroz čestice rekonstruirane arheološkom preciznošću, koje ne pruža utjehu raslojenom identitetu glavnog lika, pogođenog nezamislivim strahom."

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je iranskom filmu "Četvrti zid" Mahboobeh Kalaee. Nagrađen je za "eksperimentalnu tehniku animacije koja nas vodi u um protagonista koji tumači obiteljsku dinamiku i društvena pravila poput ptičice zarobljene u sobi bez prozora."

Članovi tog žirija dodijelili su i posebna priznanja - Michael Frei belgijsko-francusko-nizozemskom filmu "Uskršnja jaja" Nicole Keppensa, Nadja Andrasev belgijskom "Nepripadanju" Liesbet van Loon, Shoko Hara mađarsko-francusko-kanadskom "Skrivanju", Draško Ivezić španjolskom "U mojim plamtećim grudima još ima mjesta za tvoj bodež" Pabla Ballarína, a Sasha Svirsky dansko-britanskom filmu "Orgijastična hiperplastika" Paula Busha.

"Nos ili zavjera odmetnika" zaokruženo animirano remek-djelo

Žiri Velikog natjecanja dugometražnog filma - Otto Alder, Hrvoje Štefotić i Karin Vandenrydt, obrazložili su kako su svoj Grand Prix dali filmu "Nos ili zavjera odmetnika" "raskošnom i odvažnom filmu s političkom dimenzijom, koji je uspio prikazati ekstremnu dvojnost ruske kulture te ih je osvojio uz prepoznatljive ruske motive i nadaleko poznat apsurdistički pripovjedni stil.

"Uvijek je važno pamtiti okrutnost prošlosti i spriječiti njezino ponavljanje. Uz snažnu poruku i izvrsne slike i zvuk, ovaj film je zaokruženo animirano remek-djelo", ocijenili su.

Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio poljskom filmu "Uništi to i odlazi iz ovog grada" Mariusza Wilczyńskog kao dirljivom filmu koji im je dočarao melankoličan svijet što ih je odmah privukao. "Priča je istodobno i vrlo osobna i općenita te nam ekstremno kreativno i inventivno pokazuje što je to tuga, dopunjena nevjerojatno poetičnim stilom animacije", poručio je žiri.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma, u kojemu su Denis Alenti, Paula Bristot i Petrit Gora, dodijelio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film poljskom filmu "Ovdje sam" Julije Orlik "za isticanje bolnog osjećaja gubitka voljene osobe."

Nagradnih tisuću eura tom je filmu nastalom na Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, osigurala Zagrebačka banka.

Isti žiri dodijelio je posebna priznanja češkom filmu "Mravinjak" Mareka Náprsteka te estonskom "Soba s pogledom na more" Leonida Shmelkova.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma zbog "izvrsnog dizajna likova i scenografije te izvedbe stop-animacije". Pripada mu i tisuću eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok je posebno priznanje pripalo Luciji Mrzljak i Mortenu Tšinakovu za "Rodu".

Žiri Natjecanja VR animacije - Agne Adomene, Mario Kalogjera i Stefan Stratil svoju su nagradu dodijelili japanskom "Otawamure" Yoriko Mizushiri jer je, kažu, bilo zabavno družiti se u ovom psihodeličnom svijetu koji osvaja jasnom estetikom, kao i suptilnim i izuzetno zabavnim dijelovima.

"Mek i snovit stil animacije nadahnut je japanskom pop kulturom i predivnim soundtrackom. Otawamure je film suptilnog humora koji opušta um", ustvrdio je žiri.

Posebno priznanje žiri je uručio japansko-njemačko-indonezijskom projektu "Zamjene" Jonathana Hagarda, u kojemu su glavni likovi obiteljski dom i protok vremena.

Nagradu publike osvojila "Roda" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Flora Bokić, Tara Gladović, Ana Gladović, Luka Križanac i Tia Županić, a glavnu nagradu dodijelio je španjolskom filmu "Odraz" Juana Carlosa Mostaze.

Po njihovim riječima, film ima jaku bitnu poruku, temu koja je jako često prisutna u odrastanju djece i mladih i na koju trebamo obratiti više pozornosti.

"Posljedice koje iskrivljeni odraz u ogledalu ostavlja utječu na naš unutrašnji svijet koji je nešto najvrjednije što imamo. Draga publiko, volite sebe, svoj izgled i budite ponosni na sebe i ono što imate", poručio je žiri.

Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je danskom filmu "Autobusna linija 35a", filmu teške tematike uznemiravanja i nesigurnosti mladih u svakodnevnom javnom prostoru.

Nagradu publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma dobila je "Roda" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma pripada irsko-britansko-luksemburško-francuskom filmu "WolfWalkers" Tomma Moorea i Rossa Stewarta.

U okviru ovogodišnjeg Animafesta u Zagrebu od 7. lipnja prikazano je više od 350 filmova, održala su se brojna popratna događanja, predavanja, izložbe, promocije knjiga.

Iduće, 32. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest održat će se od 6. do 11. lipnja 2022.

Tagovi: Animafest, Joe Hsieh, Noćni autobus, Lucija Mrzljak, Nos ili zavjera odmetnika, Andrej Hržanovski
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE