GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest: Od 840 prijava za studentsku konkurenciju odabrano 45 filmova

Animafest: Od 840 prijava za studentsku konkurenciju odabrano 45 filmova
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Među 840 prijavljenih filmova za ovogodišnje Natjecanje studentskog filma Animafesta Zagreb, koji će se održati od 7. do 12. lipnja, odabrano je 45 filmova, a selekcijom dominira Francuska.

Sa Svjetskog festivala animiranog filma, Animafesta, kažu kako se ‘Animafestovi studenti’ uobičajeno spominju u kontekstu beskompromisnog pristupa temama i tehnikama animiranog filma te u onom ‘prozora u budućnost’ animacije.

Ipak, ove godine ta konkurencija donosi više djela iznimne umjetničke zrelosti, emocionalnog intenziteta i vizualne raskoši koja nerijetko nadilazi i radove afirmiranih autora, dodaju.

Francuski studenti predstavit će se s jedanaest filmova, slijedi Poljska s četiri radova, dok su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Južna Koreja i Tajvan zastupljeni s po tri ostvarenja. Hrvatsku predstavljaju “Kula” Sunčane Brkulj i “45′”‘ Lucije Oroz.

Nagrada za najbolju školu animacije temeljem pristiglih radova već je dodijeljena Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu, s koje će u natjecanje za Nagradu Dušan Vukotić sudjelovati dva filma: “Iza zatvorenih vrata” Nine Winiger i “Alleswasichberühre” Marion Täschler.

Prvi se opisuje kao “film iznimne crno-bijele estetike kojom dominiraju podjednako “ciklični” geometrizam i figuralnost avangardnih inspiracija”, dok drugi “anarhičnim, ‘dječjim’ crtežom sugerira posesivnost i patološku čežnju za bliskošću i dodirom koja nadilazi “rodne i vrstovne” razlike.

“Oba filma ponad svoje osebujne klasične estetike pokazuju i tendenciju propitivanja animiranog medija karakterističnu za izrazitu autorsku orijentaciju škole iz Luzerna”, napominje se u najavi.

Tradicionalno Animafest će prirediti retrospektivu najboljih radova iz bogate povijesti pobjedničke škole animacije.

Iz konkurencije, od “djela klasične ljepote crteža” izdvaja se “Jelen” Pilar Garcia-Fernandezsesme, meditativni i koloristički bogati film koji krije tešku temu obiteljskog nasilja.

Tenzija u danskoj “Autobusnoj liniji 35A” Elene Felici gradi se, pak, oko ignoriranja bližnjeg u nevolji u javnom prostoru, a poljski lutkarski film Julije Orlik “Ovdje sam” najavljen je kao dirljiv rad o ženi prikovanoj za krevet i obitelji koja joj, zamućena u drugom planu ili izvan kadra, pruža palijativnu skrb.

“Na tematsko-formalnim razmeđima Hanekeove Ljubavi i Nemesova Šaulovog sina, film iz Poljske škole za film, televiziju i kazalište u Łódźu, prošlogodišnje dobitnice Nagrade za Najbolju školu animacije, posjeduje i izražajnu glasovnu glumu te potresnu autentičnost izgovorenog teksta”, dodaje se.

Iz Łódźa dolazi i “Tri skoka do sreće” Artura Hanaja, humorna glinamacijska basna u kojoj središnje uloge igraju usamljeni televizijski self help guru, par kornjača okupljen oko blendera i medvjed birtijaš, a iz Poznanja još jedan poljski film “Laku noć” Rozalie Manne.

Sa slavne škole Gobelins, dobitnice Animafestove Nagrade za najbolju školu animacije 2019. predstavlja se “Zvijer” grupe autora, topla ljudska priča o vezi meksičkog krijumčara ljudima i djevojčice na putu u bolji američki život koja se odvija uokolo na filmu već opjevanog teretnog vlaka La Bestia.

Iz iste škole sudjeluje i “Lijes”, pogled na sustanarstvo južnokineskih radnika u skučenom smještaju, gdje se susreću različiti karakteri i interesi.

Organizatori od francuskih filmova izdvajaju radove škole Atelier de Sèvres među kojima je i “Prekrasno poslijepodne” Camille Sallan, duhoviti film stripovskog stila u maniri bande dessinée koji prikazuje izlet na krcatu plažu u vrijeme gradskog festivala.

Za ljubitelje estetike videoigara tu je “Trešnjica na torti” Chloe Farr (škola La Cambre) koji, u realizaciji humornog horora sadrži i završni medijski ‘twist’.

“Blok smijeha” upotpunjuje i singapurska grupa autora koja je osmislila komični film strave “Neobične pojave: Bukit Bulabu” kao epizodu šund dokumentarne serije o nadnaravnim događajima.

Još jedna crno-bijela, grafitna ekstravagancija nalazi se u južnokorejskom “Kazalištu sjećanja” Hee-yoon Hahm), a iz Južne Koreje dolazi i glazbeno-plesni film žarkih boja “Tuga voli društvo”.

Tehnički se ističe i kineski film “Tatata” YiYanga Suna, ostvaren mapiranjem klasične animacije na stop animacijom pokrenute gipsane skulpture, s ispovijestima osoba koje pate od hondropatije, Marfanovog sindroma i urođene neosjetljivosti na bol.

Film “Generacijsko stablo” dolazi s prestižne jeruzalemske umjetničke akademije Bezalel, kao i “No more još nije puno”, nastao na razmeđu slikarskog triptiha boschovskih utjecaja i hebrejske tradicije.

Galerijska verzija filma moći će se vidjeti i na izložbi studentskih Behind the Scenes radova proizašlih iz filmova odabranih u Natjecanje studentskog filma u Galeriji SC.

Tagovi: Animafest, Julia Orlik, Sunčana Brkulj, Nina Winiger
PROČITAJ I OVO
Jennifer Aniston: Serija poput Prijatelja danas ne bi bila moguća
SASVIM OTVORENO
Jennifer Aniston: Serija poput Prijatelja danas ne bi bila moguća
LOS ANGELES - Jennifer Aniston poručuje da je "svijetu potreban humor", posebice "podijeljenim" Sjedinjenim Državama.
Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
NAJAVE
Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
ZAGREB - U četvrtak 30. ožujka 2023., u 17 sati, u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), na rasporedu je predavanje „Nesvakidašnji Pariz“.
Sveti pauk i Cronenbergov opus u Kinoteci
FILM
Sveti pauk i Cronenbergov opus u Kinoteci
ZAGREB – David Cronenberg često je istraživao mehanizme kojima društvo kontrolira seksualne i ostale porive, a svoje zaplete gradio je na odvrtanju represivnih vijaka.
Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
PRIZNANJA
Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
ZAGREB - Dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za postignuća u prošloj godini u galeriji Bačva.
Otvoren 19. ZagrebDox
FESTIVALI
Otvoren 19. ZagrebDox
ZAGREB - Filmom "Fantastičan stroj" o zaluđenosti ljudi samima sobom u vremenu kada ono što nije zabilježeno kamerom kao da se nije niti dogodilo, u nedjelju je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE