GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest: Od 840 prijava za studentsku konkurenciju odabrano 45 filmova

Animafest: Od 840 prijava za studentsku konkurenciju odabrano 45 filmova
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Među 840 prijavljenih filmova za ovogodišnje Natjecanje studentskog filma Animafesta Zagreb, koji će se održati od 7. do 12. lipnja, odabrano je 45 filmova, a selekcijom dominira Francuska.

Sa Svjetskog festivala animiranog filma, Animafesta, kažu kako se ‘Animafestovi studenti’ uobičajeno spominju u kontekstu beskompromisnog pristupa temama i tehnikama animiranog filma te u onom ‘prozora u budućnost’ animacije.

Ipak, ove godine ta konkurencija donosi više djela iznimne umjetničke zrelosti, emocionalnog intenziteta i vizualne raskoši koja nerijetko nadilazi i radove afirmiranih autora, dodaju.

Francuski studenti predstavit će se s jedanaest filmova, slijedi Poljska s četiri radova, dok su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Južna Koreja i Tajvan zastupljeni s po tri ostvarenja. Hrvatsku predstavljaju “Kula” Sunčane Brkulj i “45′”‘ Lucije Oroz.

Nagrada za najbolju školu animacije temeljem pristiglih radova već je dodijeljena Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu, s koje će u natjecanje za Nagradu Dušan Vukotić sudjelovati dva filma: “Iza zatvorenih vrata” Nine Winiger i “Alleswasichberühre” Marion Täschler.

Prvi se opisuje kao “film iznimne crno-bijele estetike kojom dominiraju podjednako “ciklični” geometrizam i figuralnost avangardnih inspiracija”, dok drugi “anarhičnim, ‘dječjim’ crtežom sugerira posesivnost i patološku čežnju za bliskošću i dodirom koja nadilazi “rodne i vrstovne” razlike.

“Oba filma ponad svoje osebujne klasične estetike pokazuju i tendenciju propitivanja animiranog medija karakterističnu za izrazitu autorsku orijentaciju škole iz Luzerna”, napominje se u najavi.

Tradicionalno Animafest će prirediti retrospektivu najboljih radova iz bogate povijesti pobjedničke škole animacije.

Iz konkurencije, od “djela klasične ljepote crteža” izdvaja se “Jelen” Pilar Garcia-Fernandezsesme, meditativni i koloristički bogati film koji krije tešku temu obiteljskog nasilja.

Tenzija u danskoj “Autobusnoj liniji 35A” Elene Felici gradi se, pak, oko ignoriranja bližnjeg u nevolji u javnom prostoru, a poljski lutkarski film Julije Orlik “Ovdje sam” najavljen je kao dirljiv rad o ženi prikovanoj za krevet i obitelji koja joj, zamućena u drugom planu ili izvan kadra, pruža palijativnu skrb.

“Na tematsko-formalnim razmeđima Hanekeove Ljubavi i Nemesova Šaulovog sina, film iz Poljske škole za film, televiziju i kazalište u Łódźu, prošlogodišnje dobitnice Nagrade za Najbolju školu animacije, posjeduje i izražajnu glasovnu glumu te potresnu autentičnost izgovorenog teksta”, dodaje se.

Iz Łódźa dolazi i “Tri skoka do sreće” Artura Hanaja, humorna glinamacijska basna u kojoj središnje uloge igraju usamljeni televizijski self help guru, par kornjača okupljen oko blendera i medvjed birtijaš, a iz Poznanja još jedan poljski film “Laku noć” Rozalie Manne.

Sa slavne škole Gobelins, dobitnice Animafestove Nagrade za najbolju školu animacije 2019. predstavlja se “Zvijer” grupe autora, topla ljudska priča o vezi meksičkog krijumčara ljudima i djevojčice na putu u bolji američki život koja se odvija uokolo na filmu već opjevanog teretnog vlaka La Bestia.

Iz iste škole sudjeluje i “Lijes”, pogled na sustanarstvo južnokineskih radnika u skučenom smještaju, gdje se susreću različiti karakteri i interesi.

Organizatori od francuskih filmova izdvajaju radove škole Atelier de Sèvres među kojima je i “Prekrasno poslijepodne” Camille Sallan, duhoviti film stripovskog stila u maniri bande dessinée koji prikazuje izlet na krcatu plažu u vrijeme gradskog festivala.

Za ljubitelje estetike videoigara tu je “Trešnjica na torti” Chloe Farr (škola La Cambre) koji, u realizaciji humornog horora sadrži i završni medijski ‘twist’.

“Blok smijeha” upotpunjuje i singapurska grupa autora koja je osmislila komični film strave “Neobične pojave: Bukit Bulabu” kao epizodu šund dokumentarne serije o nadnaravnim događajima.

Još jedna crno-bijela, grafitna ekstravagancija nalazi se u južnokorejskom “Kazalištu sjećanja” Hee-yoon Hahm), a iz Južne Koreje dolazi i glazbeno-plesni film žarkih boja “Tuga voli društvo”.

Tehnički se ističe i kineski film “Tatata” YiYanga Suna, ostvaren mapiranjem klasične animacije na stop animacijom pokrenute gipsane skulpture, s ispovijestima osoba koje pate od hondropatije, Marfanovog sindroma i urođene neosjetljivosti na bol.

Film “Generacijsko stablo” dolazi s prestižne jeruzalemske umjetničke akademije Bezalel, kao i “No more još nije puno”, nastao na razmeđu slikarskog triptiha boschovskih utjecaja i hebrejske tradicije.

Galerijska verzija filma moći će se vidjeti i na izložbi studentskih Behind the Scenes radova proizašlih iz filmova odabranih u Natjecanje studentskog filma u Galeriji SC.

Tagovi: Animafest, Julia Orlik, Sunčana Brkulj, Nina Winiger
PROČITAJ I OVO
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE