GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest: Ralph Bakshi dobitnik Nagrade za životno djelo

Animafest: Ralph Bakshi dobitnik Nagrade za životno djelo
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 12:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Animator, redatelj i producent Ralph Bakshi ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb, koja će mu se uručiti na svečanom otvorenju festivala, 7. lipnja.

Od devet dugometražnih animiranih filmova iz karijere duže od 70 godina dio nosi status kultnih animacijskih ostvarenja - "Mačak Fritz" (1972.), "Heavy Traffic" (1973.) "Čarobnjaci" (1977.), "Gospodar prstenova" (1978.), "American pop" (1981.), "Cool world" (1992.).

Poput autora Zagrebačke škole crtanog filma, Bakshi je imao skroman budžet zbog čega je posegnuo za eksperimentom i reduciranom animacijom.

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb odabralo ga je kao "jedinstvenu pojavu u filmskom univerzumu i jednog od najutjecajnijih autora unutar svjetske scene animiranoga filma".

"Povijest animacije bez Bakshija, bila bi siromašnija za nekoliko istinski važnih poglavlja. A to nije samo pitanje vremena koje je prošlo, već se ono javlja kao odgovor na sadašnjost i dalje se projicirajući na platno suvremene animacije", istaknuto je u obrazloženju.

Kako je ocijenjeno, autorovi filmovi, od kojih je neke napravio prije više od pola stoljeća, gledatelja i danas mogu s lakoćom kupiti, možda i preneraziti, ali svakako spremno uvući u svoj osobiti svijet.

"Ponekad je on uronjen u fantastiku epske prošlosti ili proročki zamišljene budućnosti, a ponekad je, pak, sirovo i bezočno izbačen na ulicu svakodnevice, u kvartove u kojima životi bujaju isto kao što i završavaju".

Po riječima članova Vijeća, Bakshijevi filmovi nikada nisu bježali od smrti isto kao što nikada nisu bježali od života, prikazivali su ono što se događa "tu negdje“ između sna i jave, na granici naše stvarnosti i naše karikaturalnosti.

"Nije se skanjivao prikaza nasilja, seksa, droge i rock´n´rolla, već im je dao priliku da se razmašu onako kako se razmahuje život. To je život koji pije, puši i ima brkove. Isto tako može imati uzak struk, duboki dekolte i slobodan pogled. Može biti crn, bijel, smeđ, siv, zao i dobar. Može se dati i može se primiti. To je svijet animiranoga filma za odrasle i one koji će odraslim postati", napominje se.

Kao njegovo nasljeđe ističu stvaralačku slobodu, ideju koja poništava cenzuru i autocenzuru. "Njegov rad je obilježila autorska i umjetnička hrabrost, prilagodljivost produkcijskim uvjetima, inovativnost i sklonost filmskom eksperimentu, ali isto tako i sposobnost suočavanja s mišljenjima koja bi ga sputavala u namjeri da stvara", dodaje se.

Tagovi: Animafest, Ralph Bakshi, Mačak Fritz, Heavy Traffic, Čarobnjaci, Gospodar prstenova
PROČITAJ I OVO
Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru
ROMANI
Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru
VINKOVCI - U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u srijedu je predstavljen roman osječke književnice Ivane Šojat "Štajga ili put u maglu", koji je posvećen vinkovačkome željezničkom kolodvoru, a knjižni materijal pretvoren je i u uspješnu kazališnu predstavu.
Stjepan Jimmy Stanić uz Zagrebačku filharmoniju u Off ciklusu
KONCERTI
Stjepan Jimmy Stanić uz Zagrebačku filharmoniju u Off ciklusu
ZAGREB - Ovog petka 23. travnja stat će na pozornicu dvorane Gastro Globusa na Zagrebačkom velesajmu kako bi i u tim godinama po tko zna koji put pokazao kako izgleda pravi glazbeni show.
Počinje 12. revija dramskih tekstova studenata ADU
REVIJA
Počinje 12. revija dramskih tekstova studenata ADU
ZAGREB - Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu 12. DeSADU donosi, od 22. do 24. travnja na Sceni F22 ADU i online na Facebook stranici revije, četrnaest tekstova kojima se mladi dramski pisci predstavljaju široj publici.
Festival jednominutnih filmova 25. i 26. lipnja u Požegi
NAJAVE
Festival jednominutnih filmova 25. i 26. lipnja u Požegi
POŽEGA - Ovogodišnje, 29. izdanje Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, najstarijeg međunarodnog filmskog festivala utemeljenog u Hrvatskoj, održat će se 25. i 26. lipnja u Požegi.
Najugledniji britanski glazbenici zahtijevaju 50% prihoda od streaminga
ZAHTJEVI
Najugledniji britanski glazbenici zahtijevaju 50% prihoda od streaminga
LONDON - Više od 150 najuglednijih britanskih glazbenika potpisalo pismo kojega je britanski Musicians Union (sindikat glazbenika) uputio premijeru Borisu Johnsonu zahtijevajući hitno uređenje odnosa u raspodjeli prihoda od streaming servisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE