GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest: Za nagrade festivala natječe se 40 filmova

Animafest: Za nagrade festivala natječe se 40 filmova
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 22:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U izuzetno jakoj konkurenciji od 900 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma Animafesta 2020, koji počinje 28. rujna, odabrano je njih 40, a sve projekcije tog natjecanja su besplatne.

Selekcijska komisija - Daniel Šuljić, Katrin Novaković i Milivoj Popović Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, uz obrazloženje kako je riječ o instituciji koja ih je "iznenadila kvalitetom filmova, neustrašivim skokovima kroz medije i tehnike, kao i odabirom tematika".

Ta filmska škola, osnovana 1948. godine, svojim programom i radom ohrabruje eksperiment i slobodu izražaja, dok u isto vrijeme zadržava kvalitetu izrade i vještinu animacije, ističe se u obrazloženju nagrade kojom se laureata također poziva da na Animafestu 2020 priredi retrospektivu najboljih radova iz svoje povijesti.

Za Natjecanje studentskog filma odabrana su tri filma iz Łódźa - "Portret žene" Natalije Durszewicz, feministički uradak temeljen na pjesmi nobelovke Wisławe Szymborske te "Dušica" Barbare Rupik, makabrična stop animacija prikazana i u Cannesu, i "Pikule" Natalije Spychala.

Osim Poljske, u Natjecanju studentskog filma 2020. brojčano prednjače filmovi iz Francuske - njih pet iz različitih škola, SAD-a (također pet), Njemačke (4), Mađarske, Velike Britanije i Češke (3).

Tu su i dva hrvatska filma, oba s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu "Cockpera" Kate Gugić i "I'm Not Feeling Very Well" Sunčane Brkulj.

Iz programa se ističe i diplomski film Cassie Shao "Bilo nas je četvero", nadahnut jednim neobičnim snom i djedovom smrću, koji se najavljuje kao "jedan od vizualnih bombona" ovogodišnjeg studentskog natjecanja.

Bit će tu i njemački film "Ljepota" Pascala Schelblija, dobitnik ovogodišnjeg Oscara u studentskoj kategoriji, koji govori o zagađenju oceana plastikom, ekološki podtekst ima i mađarski "Izvor i toranj" Melinde Kádár, a za nagrade se natječe i izraelska "Sjena sunca" Ide Hartmanna s jeruzalemske akademije Bezalel.

Sa slavne praške FAMU dolazi "SH_T HAPPENS" Michaele Mihályi i Davida Štumpfa, rukom crtana, humorna etida o pohoti i apsurdu suvremenog života, prikazana i na festivalu u Veneciji, te "Kći" Darije Kashcheeve, inovativan lutka-film o odnosu samohranog oca i kćeri koji se razvija na dvije vremenske razine – u sjećanju i u sumornoj bolničkoj suvremenosti

Kao jedan od favorita izdvaja se "Blieschow" Christopha Sarowa, koji imitira sjećanje dječaka na ljeto s djedom na selu, a još jedan ljetni film je i "Jedna ljigava priča" Assile Blaibel – minijatura o besmislenoj dokolici likova koji se, praćeni podjednako besmislenim stihovima, rastapaju na suncu.

Tu su i "Praznoglavi!" Gaspara Chabauda koji prikazuje ptića izloženog instrukcijama iz matematike i "naročito kompliciranom" zadatku s kadom, "Helfer" Anne Szöllősi o djevojci koja se bori s anksioznošću i noćnim morama o utapanju te ruski film "Goli" Kirila Hačaturova o čovjeku koji prolazi kroz čvrstu materiju i djevojci koja se s njime pokušava zbližiti.

Filmovi konkurencije tematski se bave i raznim drugim temama, od vršnjačkog nasilja i tinejdžerske trudnoće, preko obiteljskih i međugeneracijskih filmova, radova o prijateljstvu, ljubavi, pohlepi i otuđenosti, autobiografija i migracija, do posve eksperimentalnih djela.

"Komedije su pritom naročito šarolike – od američkih sitcoma, preko montipajtonovskog apsurdizma, do uporabe stop animacije u korist gega", kažu organizatori.

Ovogodišnji, 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama, s više od 300 filmova u raznim programima.

Tagovi: Animafest, Daniel Šuljić, Katrin Novaković, Milivoj Popović
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE