GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor

Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 16:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Arheološki muzej u Zagrebu, zatvoren za posjetitelje zbog posljedica nastalih u potresu, parcijalno se preuređuje i već je imao prvo događanje od ožujka 2020. godine.

Zgrada Arheološkog muzeja na Zrinjevcu najprije je bila zatvorena zbog pandemije, a uskoro potom i zbog potresa u kojemu je teško stradala.

Prvi put od tada ondje se u utorak, na prvom katu, u potpuno obnovljenom prostoru, održao koncert Stockholms Saxofonkvartetta, jednog od vodećih svjetskih saksofon ansambala koji predstavljaju švedsku glazbu u inozemstvu.

U planu je da se u prosincu tamo otvore izložbe "Lobor - ranosrednjovjekovno središte moći: 20 godina arheoloških istraživanja" i "Semper fidelis – kućni ljubimci u antici".

Iz Arheološkog muzeja kažu da se u 2023. planiraju završiti radovi na obnovi drugog kata gdje će svoja vrata publici otvoriti Antička i Srednjovjekovna zbirka.

U međuvremenu Muzej postavlja izložbe u svojoj AMZ Galeriji u Hatzovoj ulici i organizira gostujuće projekte.

Jedno od takvih je izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" koja od 2. prosinca do 18. siječnja gostuje u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Izložba predstavlja dvije populacije od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, kroz izbor arheološke građe iz fundusa 13 hrvatskih muzeja, ustanova i privatnih zbirki, uključujući i predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja.

Razdoblje je predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta, te ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Autorice izložbe su Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci).

Tagovi: Arheološki muzej, Stockholms Saxofonkvartett
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE