GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barićev film nominiran za nagradu Satellite

Barićev film nominiran za nagradu Satellite
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 12:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dugometražni eksperimentalno-animirani film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića nominiran je za nagradu Satellite koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija - IPA.

Barićev film nominiran je u kategoriji dugometražnog animiranog i 'mixed media' filma uz još pet radova, a dobitnici će biti objavljeni 15. veljače, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

"Ovo je jako lijepa vijest. Jako sam sretan zbog nominacije i svjestan sam važnosti Satellite nagrada, no ne želim još ništa nagađati," rekao je u povodu nominacije autor filma, Dalibor Barić.

Filmovi za 25. Satellite nagradu će se natjecati u 35 kategorija, a hrvatski film, nastao u produkciji "Kaosa", u jakoj konkurenciji u kojoj je i ovogodišnji Pixarov i Disneyjev adut za Oscara, film "Duša".

Međunarodna novinarska akademija svake godine bira najbolje međunarodne naslove koji su novinarima bili dostupni putem specijaliziranih projekcija, filmskih festivala ili screenera.

Za Barićev film američka kritičarka Robin Menken rekla je da je "paranoična meta-fantastika, nastala pod utjecajem pop-arta, koja korijene 'vuče' iz noira, komercijalne umjetnosti, fotokolaža i nadrealizma, zbog čega izgleda prekrasno i čudesno."


"Barićev originalni rad dobro je iskoristio osebujni duh ovog kaotičnog trenutka u ljudskoj povijesti. Ova je lirska, filozofska, paranoična spekulativna metafikcija začinjena dijalektikom o estetici", ocijenila je.

Menken je napomenula i kako je nominacijom za Satellite nagradu taj film postao dio trojstva sezone nagrada: Satellite, Annie i Oscar (jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma).

Tagovi: Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, Dalibor Barić, nagrada Satellite, Međunarodna novinarska akademija
PROČITAJ I OVO
Detour na novom letu prema sedmom albumu
DISKOGRAFIJA
Detour na novom letu prema sedmom albumu
ZAGREB - Prvi singl „Kao ptica let“ nadolazećeg sedmog albuma Detoura, na prvu osvaja i uho i srce. Tekstom posebno emotivni, ali ritmom ljetno razigrani Detour još jednom pokazuju zašto su miljenici urbane publike.
Slijepčević nakon osvojene Zlatne palme: Sve zvuči nestvarno
OGROMAN USPJEH
Slijepčević nakon osvojene Zlatne palme: Sve zvuči nestvarno
CANNES - Povijesni je uspjeh postigao naš redatelj Nebojša Slijepčević koji je sinoć u Cannesu, na 77. filmskom festivalu za svoj film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' osvojio prvu hrvatsku Zlatnu palmu na ovom međunarodnom filmskom festivalu.
Cannes: Film Nebojše Slijepčevića osvojio Zlatnu palmu u kategoriji kratkog filma
SENZACIJA
Cannes: Film Nebojše Slijepčevića osvojio Zlatnu palmu u kategoriji kratkog filma
CANNES - Film Nebojše Slijepčevića 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', osvojio je Zlatnu palmu u kategoriji kratkog filma na festivalu u Cannesu.
Tena Štivičić nova ravnateljica Drame HNK
DOBRE VIJESTI
Tena Štivičić nova ravnateljica Drame HNK
ZAGREB - Pred kraj kazališne sezone u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu događaju se promjene u vrhu Drame. Dosadašnja ravnateljica Drame Nenni Delmestre zbog osobnih i obiteljskih razloga se od 10. lipnja 2024. povlači, a na to mjesto dolazi Tena Štivičić.
Toni Montano pronađen mrtav
IN MEMORIAM
Toni Montano pronađen mrtav
BEOGRAD - Srbijanski roker Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je u srijedu u 63. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE