GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč dobiva novi muzej suvremene umjetnosti

Beč dobiva novi muzej suvremene umjetnosti
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz
BEČ - Glavni grad Austrije uskoro postaje bogatiji za još jedan muzej. Svjetski poznata bečka Albertina 27. svibnja 2020. otvara novi dom za svoju zbirku suvremene umjetnosti pod nazivom Albertina modern koja se s više od 60.000 radova čak 5.000 umjetnika ubraja među najveće muzeje moderne i suvremene umjetnosti.

Ovaj novi muzej udaljen je svega nekoliko minuta hoda od Albertine, a smješten je u zgradi renovirane galerije „Künstlerhaus” na Karlsplatzu koja je nakon trogodišnje obnove ove godine zasjala u novom ruhu. Ljubitelji umjetnosti novi će muzej moći posjetiti svakog dana od 10 do 18 sati.

U izložbenom prostoru od približno 2.500 kvadratnih metara bit će prikazani radovi značajnih međunarodnih i austrijskih umjetnika poput Andyja Warhola, Cindy Sherman, Friedensreicha Hundertwassera, Hermanna Nitscha, Marije Lassnig i brojnih drugih. Temelj muzejskog fundusa čine umjetnička djela iz zbirke Essl – najvažnije privatne kolekcije austrijske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća – te zbirke Jablonka.

Novi muzej svoju sezonu započinje izložbom „Početak. Umjetnost u Austriji od 1945. do 1980.” koja po prvi put pruža sveobuhvatan pregled jedne od najinovativnijih epoha u povijesti austrijske umjetnosti, predstavljajući najznačajnije pravce na pragu postmodernizma – od bečkog fantastičnog realizma preko rane apstraktne umjetnosti, bečkog akcionizma, kinetičke i konkretne umjetnosti, austrijske varijante pop-arta sve do društvenokritičkog realizma. Posjetitelji mogu razgledati ovu izložbu do 8. studenog ove godine.

Tagovi: Beč, Muzej suvremene umjetnosti, Albertina, Andy Warhol, Cindy Sherman, Friedensreich Hundertwasser
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE