GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bjelogrlić: Moj angažman je društveni, a ne politički

Bjelogrlić: Moj angažman je društveni, a ne politički
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2023 / 16:43
Autor: SEEbiz / rt
ZAGREB - Aktualno političko stanje u Srbiji bila je jedna od glavnih tema gostovanja srpskog glumca, režisera i producenta Dragana Bjelogrlića u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u

Bjelogrlić je u emisiji rekao da može očekivati napade u Srbiji zbog svog gostovanja u Hrvatskoj, ali da je na njih već navikao.

"Bit će napada sigurno, očekujem ih vrlo brzo. Ja sam već dugi niz godina izložen tom tabloidnom linču i ne samo tabloidnom, meni su zastupnici skupštine u Beogradu rekli da idem iz Srbije. Napadali su nažalost i moju obitelj i djecu. To me u samim počecima posebno zaboljelo, a sada sam se navikao, rekao je Bjelogrlić za HRT. Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića, objasnio je što je mislio kada je situaciju u Srbiji opisao kao zvjerinjak.

"Ja sam upotrijebio tu jednu metaforu. Rekao sam da kada vlastodršci pobjede državu, nastane zvjerinjak", odgovorio je. Rekao je kako mu nije problem doći u Zagreb i kritizirati vlast u Srbiji jer da je to sve već rekao i tamo, rekao je i da svoj angažman u javnosti smatra više društvenim nego političkim te da je to idealistički, utopistički pokušaj da se probudi apolitične ljude i da se "razdrma letargija koja je nastala posljednjih godina".

"Ja iskreno to nikada nisam vjerovao, uvijek mi je to smetalo kada razgovaram s ljudima i prijateljima koji vide iste stvari kao i ja, ali se ne žele miješati, kažu da se ne žele baviti politikom. Mi smo pokušali izaći i reći ljudima da se probude. Da prije svega izađu na izbore, a da se kasnije aktiviraju da vrate državu koja je oteta", rekao je Bjelogrlić. Kao jednu od najlošijih stvari u Srbiji smatra to što "postoji mala interesna grupa ljudi koja je uzela sva ovlaštenja". Kaže da u Srbiji postoji kriminalizacija društva i da je represivni aparat povezan s kriminalnim krugovima.

"Imamo tu ogromnu kriminalizaciju društva. Imamo policajce za koje postoje jasni dokazi da su surađivali s kriminalcima. Oni se ne sankcioniraju, te stvari se ignoriraju. Imamo veliku nepravdu i dvostruke standarde", rekao je Bjelogrlić i dodao da, uz to, mediji linčuju sve one koji se usude nešto govoriti protiv vlasti.

"Imamo jedan agresivni narativ vlasti i nasilje koje je ušlo u sve pore društva te siromaštvo", smatra srpski glumac, a predsjednika Srbije Aleskandra Vučića nazvao je autokratom koji je stvorio čitav niz poltrona oko sebe.

"On je autokrat. Kako zapadnjaci vole reći, stabilokrat ili hibridni režim. To sam odgovarao na pitanje zašto je potegao Tomislava Nikolića", objasnio je Bjelogrlić dodajući da je Vučić svojim narcisoidnim i autokratskim profilom ličnosti oko sebe stvorio čitav niz poltrona, ali da mu oni ne mogu puno pomoći u nadolazećim izborima, pa da se "u panici sjetio nesretnog Tome Nikolića koji je otišao u mirovinu na Dedinje".


Odgovorio je na tvrdnje vlasti u Srbiji da je od države dobio 2,5 milijuna eura za svoje filmove.

- Prvo ta cifra je netočna. Ja sam taj narativ prošao devedesetih. To su nama isto govorili za "Lepa sela lepo gore" i za "Rane", "vi nam dajete pare, a vi nas pljujete". Meni je ispod časti da ulazim u tu vrstu dijaloga. Ne dajete nam vi novac. Ja za sve svoje projekte dobivam novac na natječajima, rekao je.

Ustvrdio je da je "osnovna poruka toga da šutim i radim".

- O tome se radi. Ja ne krijem da sam svojim radom zaradio novac. Da, imam lijep stan, vozim odličan auto, uvijek sam vozio dobre automobile i vozit ću. Ja imam i kada bih gledao svoj osobni život, mogao bih biti zadovoljan, kazao je.

- Ja ne mogu biti sretan u zemlji u kojoj su svi nesretni, dodao je.

Priznao je kako surađuje s United Mediom te ustvrdio da je sa srbijanskim poduzetnikom Draganom Šolakom ostvario suradnju koja je "na obostranu korist".

- Da, ja surađujem s United Mediom i mi smo napravili jednu suradnju koja je na obostranu korist. Ako bih se osvrnuo 10 godina u nazad, radio sam s RTS-om, radio sam u koprodukciji sa Željkom Joksimovićem. Hoću reći da ne mogu tvrditi da radim samo sa Šolakom, zaključio je.

Bjelogrlić se osvrnuo na svoj novi film "Čuvari formule". Ustvrdio je kako se dogodila rijetkost, a to je da se ostvarilo sve ono što je zamislio.

- Događa se nešto što se rijetko meni događa, a to je da se ostvari ono što zamislim. Kada sam radio ovaj film, vidim, Milan je rekao (u prilogu) da sam napravio zaokret, autorski pristup, tj. jedan drugačiji pristup, tema i tretman. Za sve ove godine sam vidio da ja na Balkanu funkcioniram. Htio sam vidjeti mogu li ja taj jezik malo raširiti, rekao je.

- Događa se nešto što je zaista fascinantno. Publika u Švicarskoj, u Sao Paulu, Tallinu, Sarajevu, Banja Luci, Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, pa sada i u Zagrebu, reagira na isti način. To mi je bila najveća inspiracija i najveći zadatak koji sam sebi postavio, istaknuo je.

Budući da je tema vrlo atraktivna, tj. film se fokusira na rad na reaktoru kupljenom iz SSSR-a, a na kojemu su se otrovala četiri znanstvenika, Bjelogrlić je ustvrdio kako film "ima neku posebnu emociju". Otkrio je i da će film izaći u Hrvatskim kinima.

- S Hrvatima nikada nije lako, rekao je šaleći se.

- Mi imamo stalan problem što s glavnim distributerom, tj. s jednom stranom, ne možemo surađivati. Pored toga pravimo dobre rezultate. Svakako idemo u kina. Jučer smo zatvorili ZFF, ne mogu prognozirati, ali ne vidim razlog da ne bude prihvaćen, objasnio je.

- Ima neku posebnu emociju koju izaziva kod ljudi. Preko 50 posto filma je francuskom jeziku. Računamo na francusku publiku. Imali smo promociju u Parizu koja je bila izuzetna. Imamo pregovore, mislimo da ćemo na proljeće ući u francuska kina. Taj film, koliko je naš, toliko je i francuski, dodao je.

Tagovi: Bjelogrlić, Stanović, vučić, molpčiž, film
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE