GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bowie još 1983. primijetio manjak crnih izvođača na MTV-u (VIDEO)

Bowie još 1983. primijetio manjak crnih izvođača na MTV-u (VIDEO)
VELIKAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2020 / 20:12
Autor: SEEbiz
LONDON - U svjetlu antirasističkih protesta širom svijeta, "Independent" podsjeća na intervju koji je slavni David Bowie dao 1983. godine novinaru MTV-a a u kojem primijetio da je malo Afroameričkih muzičara prisutno na toj televiziji i da je za njih obično rezerviran termin između dva i šest ujutro.

David Bowie (1947-2016) je, podsjeća “Independent” na mnogo načina bio ispred svog vremena, a pažnju javnosti na društvenim mrežama je skrenula objava dijela intervjua u kome slavni muzičar pita zašto MTV ne pušta crne izvođače već tom muzičkom TV stanicom dominiraju bijelci.

Nakon ocjene da je MTV “solidno poduzeće” u kome se mnogo toga odvija, Bowie kaže da je zapanjen činjenicom da je jako malo crnih muzičara na i pita svog sugovornika zbog čega je to tako.

Sugovornik pokušava tu činjenicu opravdati objašnjenjem da je to u skladu sa smjerom kojeg MTV zastupa.

– Naš kanal je usko orijentiran i usmjeren na konkretnu publiku, ne na svu populaciju – izjavio je predstavnik MTV-a, na šta je Bowie rekao: “To je očigledno”.

– Evidentno je da crne izvođače možemo vidjeti između pola tri i šest ujutro. Samo nekolicina je prisutna u dnevnom terminu. Mnogo crnih umjetnika pravi vrlo dobre muzičke spotove i iznenađen sam da oni nisu na MTV-u – konstatirao je Bowie.

Na to je njegov sugovornik rekao da bi ljudi u drugim dijelovima SAD-a, van New Yorka i Los Angelesa, recimo na Srednjem zapadu, bili “na smrt preplašeni Princeom” ili “nizom drugih crnih lica”.

– Nije li to interesantno? – bila je Bowiejeva reakcija.

Objava snimka iz 1983. godine na Twitteru izazvala je niz pozitivnih komentara i veličanje lika i djela Davida Bowiea. Potpuno zasluženo.

Tagovi: David Bowie, rasizam, MTV, Music television
PROČITAJ I OVO
AEPO-ARTIS: Hrvatska otežava položaj umjetnika izvođača
APEL
AEPO-ARTIS: Hrvatska otežava položaj umjetnika izvođača
ZAGREB - Hrvatska glazbena unija proslijedila je ministrici Nini Obuljen Koržinek apel europske udruge u kojoj se zamjera Hrvatskoj da dodatno otežava poziciju umjetnika izvođača jer kasni s donošenjem novog zakona i jer je propustila rok za primjenu dviju direktiva.
Nebesa i Kazneni udarac na filmskom festivalu u Locarnu
FESTIVALI
Nebesa i Kazneni udarac na filmskom festivalu u Locarnu
ZAGREB - Film "Nebesa" Srđana Dragojevića imat će svoju svjetsku premijeru 5. kolovoza u Međunarodnom natjecanju Locarno Film Festivala, a kratkometražni "Kazneni udarac" Roka Bičeka šest dana kasnije u sklopu novog natjecateljskog programa "Autorski kratki".
Španjolska verzija predstave hrvatskog autora Martinića u Dubrovniku
TEATAR
Španjolska verzija predstave hrvatskog autora Martinića u Dubrovniku
ZAGREB - Španjolska verzija predstave "Bilo bi šteta da biljke krepaju" nagrađivanog hrvatskog dramaturga Ivora Martinića gostuje na međunarodnom kazališnom festivalu Midsummer Scene, koji će se održati od 28. kolovoza do 5. rujna u Dubrovniku.
Kolovoz na Tuškancu: Aktualni hitovi i filmski klasici
KINO
Kolovoz na Tuškancu: Aktualni hitovi i filmski klasici
ZAGREB - Film u šumi, program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, od početka kolovoza na Ljetnu pozornicu Tuškanac donosi filmove po formuli 'za svakog ponešto' - najprije aktualne hitove, a potom i klasike u programu Kinoteka u šumi.
Hrvatski filmaši u programu Talents Sarajevo
FESTIVALI
Hrvatski filmaši u programu Talents Sarajevo
ZAGREB - U programu Talents Sarajevo koji se održava u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. kolovoza, sudjeluje i troje hrvatskih filmaša, glumac Josip Ledina, producent Benjamin Noah Maričak i montažerka Klara Šovagović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE