GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska književnica Hilary Mantel napušta UK i nada se irskom državljanstvu

Britanska književnica Hilary Mantel napušta UK i nada se irskom državljanstvu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2021 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska književnica Hilary Mantel, dvostruka dobitnica prestižne nagrade Booker, rekla je kako se nada da će dobiti irsko državljanstvo, napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo i "ponovno postati Europljanka".

U intervjuu objavljenom u subotu u talijanskoj La Repubblici Mantel je kritizirala monarhiju, kazavši da je zbunjuje i da bi se bolje osjećala u republici.

"Ne želim povjerovati u to da je u ljudskoj prirodi osjećaj ropstva i da zapravo uživaju u nejednakosti, premda shvaćam to što im se više sviđa promjena nego kontinuitet", rekla je.

"Nadam se da ću uskoro moći krenuti obrnutim putem od svoje obitelji i da ću postati Irkinja", rekla je Mantel, koja je po svojoj baki i djedu irskog porijekla.

"Možda bih lakše disala u republici. Nadam se da ću se uspjeti vratiti u svoju obiteljsku priču i postati irska državljanka. Covid je spriječio taj moj ranije planirani korak. Moram priznati da jako volim mjesto u kojemu sada živim uz more u Velikoj Britaniji, no osjećam potrebu spakirati kofere i ponovno postati Europljankom", rekla je za Repubblicu.

Ta 69-godišnja dobitnica Bookera, odrasla u engleskom Derbyshireu i ranije je isticala da je na njezin razvoj i život snažno utjecalo upravo irsko porijeklo.

Moji su roditelji rođeni u Engleskoj, ali mene je oblikovala prethodna generacija. Čitavo vrijeme bila sam svjesna da pripadam jednoj irskoj obitelji", rekla je.

"Bili smo sjevernjaci, pripadnici radničke klase i katolici, a za mene je "englesko" značilo protestantsko, južnjačko, značilo je ljude s više novca. Kad sam počela pisati, o sebi sam mislila kao o provincijskoj spisateljici, u dobrom smislu, te istodobno kao europskoj, a ne engleskoj spisateljici."

Mantel je Ujedinjeno Kraljevstvo opisala kao "umjetnu i nesigurnu tvorevinu".

"Ta tvorevina nije sveta, pa čak ni stara. Kao dijete nisam ništa naučila o povijesti ostalih dijelova otočja", rekla je. "Wales i Škotska spominjali su se samo u slučaju kad su Englezi ondje vodili bitke. Bilo im je suđeno da budu pokoreni i dodani važnijem teritoriju, a njihova bogata povijest sve češće se svodi na priče za djecu kakve se serviraju turistima."

U intervjuu spisateljica kritizira premijera Borisa Johnsona, gorljivog pristašu brexita, kojega je, kako kaže, susrela nekoliko puta.

"Taj čovjek ne bi trebao sudjelovati u javnom životu. I sigurna sam da i on to zna", rekla je i dodala da se "srami što pripada naciji koja je izabrala ovu vladu".

Zagovornike brexita nazvala je "nezrelim, licemjernim, podmuklim i često smiješnim oportunistima".

Brojni su državljani Britanije irskoga porijekla podnijeli zahtjeve za irskim državljanstvom da bi i dalje uživali u slobodi kretanja unutar Europske unije.

Majstor špijunskih romana, John Le Carré, žestoki protivnik brexita je, u prosincu 2020., neposredno prije smrti uzeo irsko državljanstvo, otkrio je u travnju jedan od njegovih sinova.

Tagovi: Hilary Mantel, Velika Britanija, Brexit, Irska
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE