GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska vlada priprema gotovo dvije milijarde dolara pomoći za kulturu

Britanska vlada priprema gotovo dvije milijarde dolara pomoći za kulturu
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija namjerava uložiti gotovo dvije milijarde dolara kako bi pomogla kazalištima, umjetničkim galerijama i drugim kulturnim institucijama da prežive koronakrizu, priopćila je vlada.

Pandemija je teško pogodila britanski umjetnički i kulturni sektor, posebno preko mjera fizičke distance koje donose veliku neizvjesnost za budući rad kazališta, kina, muzeja i galerija.

Vlada je stoga odlučila osnovati fond vrijedan 1,57 milijardi funti (1,96 milijardi dolara) koji bi trebao pomoći muzejima i povijesnim lokacijama, tvrtkama koje se bave živom glazbom te neovisnim kinima.

„Posrijedi je najveće jednokratno ulaganje u britansku kulturu u povijesti a cilj je spasiti bitne organizacije za kulturu i baštinu diljem zemlje, koje je pandemija teško pogodila“, stoji u vladinom priopćenju.

Umjetnički i kulturni sektor zapošljava 700.000 ljudi, stoji u vladinom priopćenju.

Najava ulaganja nadovezuje se na prošlotjedni apel 1.500 kulturnjaka, uključujući Eda Sheerana i The Rolling Stonese, da vlada spasi glazbenu industriju od propasti.

Kazalište Shakespeare's Globe upozorilo je u svibnju da bi moglo zatvoriti vrata ako ne dobije pomoć u vrijeme blokade.

Vladina današnja objava izazvala je pozitivne reakcije u kulturnom sektoru.

„Vijest je zaista dobra u razdoblju kada se velik broj kazališta, orkestara, objekata za zabavu i drugih umjetničkih organizacija suočava s mračnom budućnošću. Apsolutno je nužno da se britanski kulturni sektor oporavi što prije“, rekao je britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber.

Direktor London Symphony Orchestra Simon Rattle također je pozdravio odluku o novom fondu.

„Nadamo se da će novac biti raspodijeljen što prije, budući da se puno institucija i umjetnika našlo na rubu ponora“, istaknuo je Rattle.

Britanija ima najviše umrlih od koronavirusa u Europi, ukupno 44 tisuće prijavljenih smrtnih slučajeva, i četvrt milijuna potvrđenih slučajeva zaraze.

Engleska je za vikend ukinula brojna ograničenja, te su kina, galerije, muzeji i knjižnice nakon tri mjeseca ponovno otvorili vrata javnosti, unatoč još uvijek prisutnim strahovima od ponovnog širenja Covida-19.

Tagovi: Velika Britanija, pomoć za kulturu, London Symphony Orchestra, Simon Rattle, Andrew Lloyd Webber, Shakespeares Globe, Ed Sheeran, The Rolling Stones
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE