GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broawayski redatelj David Shiner režira predstavu u Ludoj kući

Broawayski redatelj David Shiner režira predstavu u Ludoj kući
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 10:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najpoznatiji klaun na svijetu i broawayski redatelj David Shiner, autor slavnog Cirque du Soleila, ovih dana boravi u Zagrebu gdje je započeo audicije za novu komediju Lude kuće radnog naslova "Samurai projekt", koja bi svjetlo dana trebala ugledati u jesen sljedeće godine.

Projekt je koprodukcija kazališta Lude kuće, Triko Cirkus Teatra i kazališnog i filmskog glumca i redatelja Ivana Đuričića, a autori za sada otkrivaju samo da se radi o komediji koja prikazuje dvije suprotstavljene ratničke obitelji samuraja iz 18. stoljeća, čiji se članovi nađu u urnebesnim spletkama i ljubavnim nezgodama.

Predstava je posebna po samoj izvedbi – glumcima je oduzet jedan od njihovih glavnih alata – govor, pa ovi klaunovi za odrasle priču pričaju isključivo kroz pokret i zvuk.

David Shiner (1953.) nagrađivani je američki glumac, klaun, dramatičar i kazališni redatelj impresivne karijere. Počeo je kao zabavljač na ulicama Pariza, a 1990. počinje surađivati sa Cirque du Soleilom. Za najpoznatiji cirkus na svijetu režirao je dvije predstave, od kojih je "Kooza" na repertoaru već 13 godina. Dobitnik je i nagrade Tony za autorski projekt "Fool Moon", koji je stvorio s dugogodišnjim kazališnim partnerom Billom Irwinom.

Ljubitelji mjuzikla poznaju ga po ulozi Mačka u šeširu u originalnoj brodvejskoj postavi mjuzikla "Seussical". Također, Shiner je stalni predavač na Theater Akademie August Everding u Münchenu.

Shiner ovaj tjedan boravi u Zagrebu, gdje vodi radionice na kojima provodi audicije za svoju prvu režiju u Hrvatskoj.

Svjetski priznati redatelj za suradnju s hrvatskim nezavisnim kazalištima odlučio se nakon što je prije dvije godine održao klaunovsku radionicu u Zagrebu i iznenadio se visokom razinom kvalitete hrvatskih izvođača.

"Bila je to jedna od najboljih radioničkih grupa s kojima sam radio u svijetu. Jako puno smo se igrali sa idejom klauna samuraja i tada sam shvatio da želim od toga napraviti predstavu u Hrvatskoj", pojasnio je Shiner.

Projekt ima veliku važnost i za hrvatske samostalne umjetnike, koji su jedna od najpogođenijih skupina u krizi izazvanoj koronavirusom: cijeli izvođački tim bit će sastavljen od samostalnih umjetnika, a David Shiner je također odlučio angažirati kompletan hrvatski autorski tim te tako dati priliku za suradnju čitavom nizu domaćih umjetnika.

Iz Lude kuće ističu da su prepoznali potencijal ovog projekta i objeručke ga prihvatili. "Luda kuća svakom novom predstavom trudi se otići korak dalje u izvedbenom i produkcijskom smislu, a uvijek s istim nazivnikom – publika zna da će se kod nas dobro provesti i uživati", kazala je producentica Lude kuće Nina Kunek.

Budući da trenutne okolnosti zahtijevaju nove produkcijske modele, došlo je do udruživanja s Triko Cirkus Teatrom, kazalištem koje nema vlastiti prostor, kako bi svojoj publici zajedno ponudili nešto novo i zanimljivo.

Voditeljica Triko Cirkus Teatra Iva Peter Dragan ističe kako činjenica da je David Shiner izabrao baš hrvatsku klaunsku scenu kao mjesto ostvarenja ovog projekta predstavlja veliko priznanje za izvođače i produkcijsku ekipu.

"Iako smo tek u inicijalnoj fazi skupljanja sredstava za predstavu, vjerujemo kako će Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu prepoznati važnost ovog projekta za našu kulturu te ga poduprijeti u skladu s dosadašnjom pozitivnom praksom", rekla je Peter Dragan.

Planirani datum premijere je jesen 2021. godine.

"U vrijeme kad je budućnost kazališta iznimno neizvjesna, dva privatna kazališta, Triko Cirkus Teatar i Luda kuća, i samostalni umjetnik Ivan Đuričić udružili su se, kako bi u pesimistično okružje doveli nešto drugačiju zabavu svjetske razine. U lockdownu smo vidjeli koliko je izvedbena umjetnost bitna za psihičko zdravlje, pa ovaj trojac želi hrvatskoj publici donijeti još malo smijeha, a nema bolje osobe za taj zadatak od klauna", poručuju koproducenti.

Tagovi: David Shiner, Luda kuća, Iva Peter Dragan, Broadway, Cirque du Soleil, Ivan Đuričić, Branko Đurić, Rene Bitorajac
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE