GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki festival zbog potpore Rusiji Kusturici oduzeo nagradu

Češki festival zbog potpore Rusiji Kusturici oduzeo nagradu
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2022 / 08:32
Autor: SEEbiz / Beta
PRAG - Češki festival Febiofest odlučio je oduzeti praškom učeniku, kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, redatelju Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio voditi Centralno akademsko kazalište ruske armije.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsjednik festivala, njegov osnivač, redatelj Fero Fenič.

Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost divljenju totalitarnim vođama i njihovu podržavanju znači da usprkos talentu redatelja ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen.

„To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival nakon plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može se odvojiti od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme“, kazao je Fenič.

Sadašnji ravnatelj Febiofesta, Kamil Spačil, priopćio je da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu zbog prihvaćanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi kazalište ruske armije također oduzmu nagrade.

Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsjednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.

Tagovi: Febiofest, Emir Kusturica, Fero Fenič
PROČITAJ I OVO
Toni Montano pronađen mrtav
IN MEMORIAM
Toni Montano pronađen mrtav
BEOGRAD - Srbijanski roker Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je u srijedu u 63. godini.
Mladi umjetnici svojim radovima zauzeli poslovne prostore diljem Zagreba
SALON MLADIH
Mladi umjetnici svojim radovima zauzeli poslovne prostore diljem Zagreba
ZAGREB - Izložbeni program 37. salona mladih u Zagrebu nastavlja se malim festivalom suvremene umjetnosti u poslovnim prostorima – Takeover kojeg organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, u okviru EU projekta CreART 3.0.
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE