GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri hrvatska filma na 68. Oberhausenu

Četiri hrvatska filma na 68. Oberhausenu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Filmovi Dalibora Martinisa, Sunčice Fradelić, Marka Meštrovića i Nine Bačun bit će prikazani u natjecateljskim programima 68. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom gradu Oberhausenu, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 30. travnja do 9. svibnja u hibridnom obliku pa su i natjecateljski programi podijeljeni na online konkurenciju i onu koja će se prikazati u kinima.

U međunarodnom natjecateljskom programu koji će biti predstavljen uživo prikazat će se eksperimentalni kratkometražni film Dalibora Martinisa "3. kinematska tvornica čavala".

Riječ je o jednoj od verzija "matičnog" filma "N-ta kinematska tvornica čavala", odnosno o videomaterijalu snimljenom 1999. godine u Tvornici potkivačkih čavala u Karlovcu (zatvorenoj 2005.) koji se sastoji od 99 kadrova. Poseban softver generira njihov novi slučajni redoslijed svaki put kada se pokrene, a svaka generirana konfiguracija čini jedinstveni autorski film.

Film je početkom godine osvojio posebno priznanje žirija na Festivalu nezavisnog filma u Montrealu.

Svjetsku premijeru u Oberhausenu imat će i film Sunčice Fradelić "Dok smo bili tu". Film bilježi kratke fragmente iz života likova i gubitke s kojima se suočavaju tijekom jednog ljeta i zime.

Sniman je u Splitu i Sarajevu tijekom dvije godine, a razvijan u sklopu programa film.factory u Sarajevu i radionice tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula. Uz autoricu, scenarist filma je Damir Juričić. Za kameru su bili zaduženi Pilar Palomero i Boris Poljak, oblikovanje zvuka radio je Tonči Bakotin, glazbu Ruzina Frankulin, a obradu slike Fran Sokolić. Film je nastao u produkciji Kinokluba Split.

Filmski kritičar Jonathan Rosenbaum film je uvrstio na ljestvicu od top 10 najboljih filmova 2021. godine u časopisu Sound and Sight.

U online konkurenciji festivala u Oberhausenu prikazuje se animirani film Marka Meštrovića "The Raft", koji je do sada prikazan na mnogim domaćim i inozemnim festivalima. Na šibenskom Supertoonu dobio je nagradu u kategoriji Grandtoon, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je nagradu za najbolji animirani film u 2021. godini.

U natjecateljskom online programu prikazat će se i film hrvatske autorice Nine Bačun "Bonding Humanity (Perhaphs Manifesto)". Radi se o filmskoj eseju koji je nastao kao dio doktorskog istraživanja o prostoru u filmu, s podtemom 'idealnog' susjedstva, odnosno interakcije između kolektivnih prostora i njihove upotrebe.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se ukupno 164 filma iz 67 zemalja, od čega će njih 79 imati svjetske premijere.

Tagovi: Dalibor Martinis, Sunčica Fradelić, Marko Meštrović, Nina Bačun, Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE