GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri hrvatska filma na festivalu na Kosovu

Četiri hrvatska filma na festivalu na Kosovu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U natjecateljskim programima i programu za djecu i mlade 12. Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar, koji će se od 23. do 30. srpnja na temu izolacije održati u Peći na Kosovu i online, prikazat će se četiri hrvatska filma.

HAVC je izvijestio da su čak četiri od devet naslova u natjecateljskom programu "Balkan" hrvatska - "The Raft" Marka Meštrovića, "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma, "Događaji za zaboraviti" Marka Tadića i "45''" Lucije Oroz.

Filmovi Marka Meštrovića, Brune Razuma i Lucije Oroz na Anibaru će imati svoje međunarodne premijere. Meštrovićev "The Raft" do sada je prikazan na Animafestu Zagreb, Festivalu mediteranskog filma Split i Tabor Film Festivalu, a uskoro se prikazuje i na Supertoonu. Redatelj scenarij potpisuje s Božidarom Trkuljom i zaslužan je za animaciju, uz Davida Lovrića.

"Vidiš li ih ti?" Brune Razuma nedavno je prikazan u Short Film Corneru na Filmskom sajmu festivala u Cannesu, a svjetsku je premijeru imao na Animafestu, na kojem je osvojio nagradu za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma.

Tadićev eksperimentalni animirani film "Događaji za zaboraviti", prvi je put prikazan na zagrebačkom 25 FPS festivalu prošle godine, a ovoga ljeta predstoji mu i projekcija na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi.

Na prošlogodišnjem izdanju slovenske Animateke osvojio je posebno priznanje članova glavnog žirija.

Studentski film Lucije Oroz, "45''" također se domaćoj publici prvi put predstavio na Animafestu, a ovih se dana prikazuje i na online festivalu međunarodne platforme "The paus" na kojoj gledatelji doniraju novac direktno filmašima čije filmove gledaju. The paus Premiers Festival slavi naslove koji su dostupni za gledanje na platformi, a cijeli se događaj održava virtualno u srpnju.

U "Balkan" konkurenciji, u programu za djecu i mlade (Kids&Teens) prikazuje se i film "Tonka će sutra" Morane Dolenc, kojem će to biti međunarodna premijera.

Nakon Kosova, film "putuje" u Italiju: na Međunarodni festival animiranog filma Animaphix u sicilijanskom Palermu, a zatim na festival Imaginaria u gradu Conversano.

"Tonka će sutra" priča je o djevojčici Tonki koja voli odgađati sve za sutra - pisanje zadaće, šetnja psa, pospremanje igračaka, pa je dobila Sutriće, koji napadaju djecu koja sve ostavljaju za sutra.

Redateljica Morana Dolenc napisala je i scenarij, uz Jelenu Pervan, a animaciju je radila Mirta Brkulj. Dizajn likova temeljen je na ilustracijama Vande Čižmek iz knjige Jelene Pervan.

U sklopu ovogodišnjeg Anibara prikazat će se više od 300 filmova u devet programa, od kojih je šest natjecateljskih. O nagradama u natjecateljskim programima odlučuju tri žirija.

U žiriju koji bira pobjednike u programima namijenjenima glazbenim videima te filmovima o ljudskim pravima je i hrvatska filmašica, Paola Orlić, producentica festivala Animafest Zagreb.

Osim filmskog programa, festival donosi i radionice, rasprave, panele i sastanke s filmašima, prezentacije i pitching sesije.

Tagovi: Međunarodni festivali animiranog filma Anibar, Kosovo, Marko Meštrović, Bruno Razum, Lucija Oroz, Marko Tadić
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE