GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri hrvatska naslova na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju

Četiri hrvatska naslova na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju
ANIMIRANI FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Četiri hrvatska animirana filma prikazat će se u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Annecyju, koji će se održati online, od 15. do 20. lipnja.

U sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova prikazuje se Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića, a u kratkometražnu konkurenciju već su ranije uvršteni Arka redatelja Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, dok je film I'm Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj u natjecanju studentskog filma. 

"Povodom ovogodišnjeg online programa Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, gdje će film 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' biti premijerno prikazan, te sudjelovati u natjecateljskom programu dugometražnog filma, želim izraziti svoje oduševljenje i zahvalnost ljudima koji su doprinijeli da film dobije zanimljivost i neku kvalitetu koju su prepoznali selektori festivala. Bio sam istinski iznenađen kad sam saznao da je film izabran među 3 180 drugih filmova.

'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' moj je najambiciozniji projekt do sada, s obzirom na minutažu i broj ljudi uključenih u njegovo nastajanje", rekao je autor Dalibor Barić.

"Ovo je film bez kamera, bez setova, bez rasvjetnih tijela, scenskih radnika. Samo scenarij, mikrofon, osam glumaca u tonskom studiju i godinu dana sporog i dugotrajnog procesa vizualiziranja filma; sličicu po sličicu, scenu po scenu. Završni izgled filma je polako i neprimjetno izranjao na površinu probijajući se kroz slojeve prethodnih pokušaja, odbačenih rješenja, prepravljanja i brisanja kao na nekakvom palimpsestu. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u nastajanju filma", dodao je na kraju.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor. Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Film se prikazuje u sklopu natjecateljskog programa dugometražnog filma Contrechamp, a popis ostalih filmova u spomenutoj konkurenciji nalazi se ovdje.

U natjecanje kratkometražnog filma ranije su uvršteni Arka Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.

Film Arka, o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem, režirao je Natko Stipaničev, a zajedno s Mašom Seničić i Damirom Juričićem, potpisuje i scenarij. Stipaničev je, s Pavlom Stanojevićem, radio i animaciju, a zaslužan je i za dizajn, pozadine, montažu i oblikovanje zvuka. Producent je Igor Grubić (Kreativni Sindikat), a prodajni zastupnik Bonobostudio. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.

Film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u natjecateljskom programu Annecyja imat će svoju međunarodnu premijeru, a nastaje po priči autorice Mime Simić, koja s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem potpisuje i scenarij.

Animirano djelo smješteno je u London, početkom 20. stoljeća. Slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona. Pred njima je novi izazov.

Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali producirala je Dijana Mlađenović (Kinematograf), a koproducent je Darko Lungulov (Papa Films iz Srbije). Glavni animator je Kristijan Dulić, scenografike je radio Boban Savić (GETO), a glazbu Noa Pisačić. Glasove likovima daju Jadranka Krajina, Matko Knešaurek, Andy Tomlinson, Scott Fortney i Gavin Benson. Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe.

U natjecanju studentskog filma prikazuje se eksperimentalni I'm Not Feeling Very Well autorice Sunčane Brkulj, nastao u produkciji Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom Danijela Šuljića. Film rađen u tehnikama cut-out i stop motion prikazuje raspjevane lubanje koje maštaju o oslobođenju od svojih geometrijskih formi kako bi zaplivale u velikom, plavom moru.

Za sudjelovanje na festivalu u Annecyju prijavilo se više od tri tisuće filmova, a u festivalske sekcije primljeno je njih 179. Ovogodišnje izdanje će se, zbog pandemije koronavirusa, održati online od 15. do 20. lipnja. Na stranicama festivala pravovremeno će biti objavljeni svi tehnički detalji.
Naslovne fotografije: vizual Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju; scene iz filmova Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa; Arka; Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali; I'm Not Feeling Very Well

Tagovi: Međunarodni festival u Annecyju, Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec,Mima Simić, Jasna Žmak, Dalibor Barić, Matija Pisačić, Natko Stipaničev, Darko Lungulov, Tvrtko Rašpolić
PROČITAJ I OVO
Dani jazza Damira Kukuruzovića 4. do 10. srpnja
JAZZ
Dani jazza Damira Kukuruzovića 4. do 10. srpnja
SISAK - Tradicionalni Siscia Open Jazz & Blues Festival ove će godine od 4. do 10 srpnja biti nastavljen pod imenom Dani jazza Damira Kukuruzovića, uglednog jazz gitarista, najzaslužnijeg za upisivanje Siska u glazbenu kartu Europe, koji je umro potkraj prošle godine.
Motovun Film Festival nagrađuje Alfija Kabilja za 50 godina rada na filmu
NAGRADE
Motovun Film Festival nagrađuje Alfija Kabilja za 50 godina rada na filmu
ZAGREB - Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina livada iz sna... Nebrojeno puta čuli smo ove vjerojatno najpoznatije stihove Alfija Kabilja iz mjuzikla Jalta, Jalta. No, oni su doista djelić u fascinantnoj karijeri ovog skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta.
Preminuo glazbeni pedagog, violist i diplomat prof. Zlatko Stahuljak
IN MEMORIAM
Preminuo glazbeni pedagog, violist i diplomat prof. Zlatko Stahuljak
ZAGREB - Istaknuti hrvatski glazbeni pedagog, violist, glazbeni pisac i diplomat prof. Zlatko Stahuljak umro je u nedjelju u Zagrebu u 88. godini života.
Rift Apart 3D mural ispred zagrebačkog MSU-a prebacit će vas u drugu dimenziju
MURAL
Rift Apart 3D mural ispred zagrebačkog MSU-a prebacit će vas u drugu dimenziju
ZAGREB - Povodom izlaska PlayStation 5 ekskluzive Ratchet & Clank: Rift Apart, Zagreb je postao bogatiji za još jedno novo umjetničko djelo. Filip Mrvelj, poznati 3D grafiter i autor najvećeg 3D crteža u Hrvatskoj, izradio je 3D mural koji će vas na prvi pogled prebaciti u drugu dimenziju.
Akvarel Vasilija Kandinskog prodan za više od milijun eura
DRAŽBA
Akvarel Vasilija Kandinskog prodan za više od milijun eura
MUENCHEN - Više od 70 godina kako nije bila dostupna javnosti, slika "Gebogene Spitze" ruskog umjetnika Vasilija Kandinskog prodana je na dražbi u Muenchenu za svotu daleko veću od procijenjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE