GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četrnaesti Vrisak od 12. do 19. rujna

Četrnaesti Vrisak od 12. do 19. rujna
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2021 / 22:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Riječki sajam knjiga i festival autora 14. Vrisak nakladnika V.B.Z. održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova, te od 1. do 24. rujna sajamski program svih relevantnih domaćih nakladnika.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska održat će se u nedjelju, 12. rujna, u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.

Ukupno je trideset programa uživo 14. izdanja Vriska, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci "Stablo pjesama" govorit će Abdellatif Laâbi, frankofoni glas marokanske poezije i jedan od najvećih živućih pjesnika. Istoga dana, bit će otvorena druga V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci, u Krešimirovoj 28, gdje sve knjigoljupce, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će rado potpisati primjerke svojih knjiga.

Nove će knjige na 14. Vrisku predstaviti i brojni književnici iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić.

Uz njih, vRIsak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

Održat će se i nekoliko okruglih stolova, ove godine posvećenih prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života. Drugoga dana festivala, o tome će se razgovarati s Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić.

U srijedu, 15. rujna, u programu je razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Središnji festivalski dio održavat će se u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Poseban digitalni program festivala ugostit će, 14. i 15. rujna, autore i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela objavljena u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta "Na margini". Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa "Ljeto njezina života", i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana "Magnetno brdo".

Posebnu pozornost 14. Vrisak posvećuje dječjoj književnosti. U riječkoj Dječjoj kući bit će upriličeni razgovori i čitanja slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića, te predstavljene kultne slikovnice o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.

I ove godine, sajamski dio festivala okuplja sve relevantne hrvatske izdavače, koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, i to uz sniženja do 80 posto.

Sudjeluju V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi, a njihove knjige po sajamskim cijenama moći će se od 1. do 24. rujna kupiti u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Krešimirovoj 28, te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu.

Poseban dio sajma bit će posvećen knjigama za djecu, a u bogatoj ponudi bit će i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i ona iz V.B.Z.-ove biblioteke "The Best of Croatian Literature", u kojoj taj nakladnik objavljuje djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, bit će osiguran prijenos uživo na mrežnim stranicama festivala, V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.

"Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost. Književnost koja izlazi iz zone komfora, nasmijava nas i potiče na razmišljanje. Književnost s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo se, mirimo se i rastemo", poručuju iz V.B.Z.-a.

Tagovi: Vrisak, Dragan Velikić, Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE