GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crvena voda Jurice Pavičića najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021.

Crvena voda Jurice Pavičića najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021.
KNJIŽEVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Francuski prijevod romana "Crvena voda" književnika i novinara Jurice Pavičića osvojio je prestižnu nagradu Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021. godini.

Le Grand Prix de Littérature Policière jedna je od najprestižnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje još od 1948. godine, i to u dvije kategorije: za najbolji francuski i za najbolji strani krimić. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za najbolji strani krimić su Patricia Highsmith, Stanisław Lem, Mary Higgins Clark, Elmore Leonard, P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Camilla Läckberg i mnogi drugi poznati pisci.

Roman "Crvena voda" u Hrvatskoj je objavio nakladnik Profil, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo koja je na društvenim mrežama objavila čestitku hrvatskom autoru Jurici Pavičiću na sjajnom romanu, kao i Olivieru Lannuzelu na izvrsnom radu na prijevodu.

Knjiga je u srpnju ovjenčana prestižnom nagradom Le Point du Polar européen na festivalu Quais du polar u Lyonu. Riječ je o nagradi za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Roman je nedavno osvojio i nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa ovim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, gdje su mu dodijeljene nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric, a knjiga je bila u užem izboru i za druge književne nagrade.

Roman "Crvena voda" priča je o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, a kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. Knjiga je izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog doživjela je i njemačko izdanje.

Tagovi: Jurica Pavičić, Grand Prix de Littérature Policière
PROČITAJ I OVO
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
PRIZNANJA
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
VENECIJA - Francuska glumica Isabelle Huppert, najpoznatija po ulozi sado-mazo profesorice klavira u istoimenom filmu (The Piano Teacher), predvodit će žiri ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, objavio je danas 81. Venecijanski međunarodni filmski festival.
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE