GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đakovo obilježava 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova

Đakovo obilježava 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2020 / 14:35
Autor: SEEbiz / H
ĐAKOVO - U povodu 150. obljetnice rođenja istaknutoga hrvatskog slikara Ivana Tišova u Đakovu su otvorene dvije izložbe, a 16. listopada održat će se znanstveni skup o njegovom životu i stvaralaštvu.

Obilježavanja 150. obljetnice rođenja slikara, koji je svojim djelovanjem obilježio kraj 19. i prve dekade 20. stoljeća, organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički radu Đakovu, Grad Đakovo, Općina Viškovci u kojoj je umjetnik rođen te đakovački Katolički bogoslovni fakultet.

Tim je povodom u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena izložba radova Ivana Tišova, a obuhvaćaju njegovu sakralnu preokupaciju, dok su umjetnikovi radovi svjetovne tematike izloženi u Muzeju Đakovštine, a gdje je izložba „Ivan Tišov – 1870.-2020. otvorena u petak. U toj muzejskoj kući izloženo je 20-ak portreta, aktova i Tišovih pejsaža, dok su u Spomen-muzeju, uz izložene radove, i radovi koji se mogu pogledati power-point prezentacijom.

Tišov je autor koji je svoje stvaralačko nadahnuće pronalazio u Đakovu. Na žalost, nemamo cjelovit uvid u njegov opus jer su ta djela u Zagrebu; ne cijenimo dovoljno svoje ljude. Dobro je što se održava ova obljetnica i podsjeća na život i rad Ivana Tišova, rekao je upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić.

Ravnatelj Muzeja Đakovštine mr. Borislav Bijelić govorio je o inicijativi da se kroz obilježavanje 150 godina Tišove smrti da zaslužan spomen ovom slikaru koji je stasavao pod umjetničkim utjecajem Vlahe Bukovca. Bijelić je podsjetio na početak ove godine kada su održana predavanja u Viškovcima o Tišovu, kada su predstavljeni njegovi rani radovi, a ispred župne crkve sv. Mateja tada je otkrivena bista tom slikaru.

Izložbu u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorio je zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem.
Obilježavanje Tišove obljetnice nastavlja se u Đakovu u petak, 16. listopada, kada će u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici biti održan znanstveni skup o njegovom životu i stvaralaštvu.

Ivam Tišov (Viškovci kraj Đakova, 8. II. 1870 – Zagreb, 20. IX. 1928). školovao se na Obrtnoj školi u Zagrebu, zatim u Beču, Muenchenu i Parizu. Od 1905. bio je profesor na Obrtnoj školi u Zagrebu. U duhu akademizma radio je žanr-scene, mitološke i alegorijske kompozicije (Satir i nimfe, 1917), portrete (M. Dežman, 1900) i krajolike. Dekorativne kompozicije izveo u Zlatnoj dvorani Odjela za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, HNK-u i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u mnogim crkvama u Hrvatskoj. Bavio se i ilustracijom (V. Vidrić, Pjesme, 1907).

Tagovi: Muzej Đakovštine, Borislav Bijelić, Đakovo, Ivan Tišov, Vlaho Bukovac
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE