GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đakovo obilježava 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova

Đakovo obilježava 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2020 / 14:35
Autor: SEEbiz / H
ĐAKOVO - U povodu 150. obljetnice rođenja istaknutoga hrvatskog slikara Ivana Tišova u Đakovu su otvorene dvije izložbe, a 16. listopada održat će se znanstveni skup o njegovom životu i stvaralaštvu.

Obilježavanja 150. obljetnice rođenja slikara, koji je svojim djelovanjem obilježio kraj 19. i prve dekade 20. stoljeća, organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički radu Đakovu, Grad Đakovo, Općina Viškovci u kojoj je umjetnik rođen te đakovački Katolički bogoslovni fakultet.

Tim je povodom u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena izložba radova Ivana Tišova, a obuhvaćaju njegovu sakralnu preokupaciju, dok su umjetnikovi radovi svjetovne tematike izloženi u Muzeju Đakovštine, a gdje je izložba „Ivan Tišov – 1870.-2020. otvorena u petak. U toj muzejskoj kući izloženo je 20-ak portreta, aktova i Tišovih pejsaža, dok su u Spomen-muzeju, uz izložene radove, i radovi koji se mogu pogledati power-point prezentacijom.

Tišov je autor koji je svoje stvaralačko nadahnuće pronalazio u Đakovu. Na žalost, nemamo cjelovit uvid u njegov opus jer su ta djela u Zagrebu; ne cijenimo dovoljno svoje ljude. Dobro je što se održava ova obljetnica i podsjeća na život i rad Ivana Tišova, rekao je upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić.

Ravnatelj Muzeja Đakovštine mr. Borislav Bijelić govorio je o inicijativi da se kroz obilježavanje 150 godina Tišove smrti da zaslužan spomen ovom slikaru koji je stasavao pod umjetničkim utjecajem Vlahe Bukovca. Bijelić je podsjetio na početak ove godine kada su održana predavanja u Viškovcima o Tišovu, kada su predstavljeni njegovi rani radovi, a ispred župne crkve sv. Mateja tada je otkrivena bista tom slikaru.

Izložbu u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorio je zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem.
Obilježavanje Tišove obljetnice nastavlja se u Đakovu u petak, 16. listopada, kada će u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici biti održan znanstveni skup o njegovom životu i stvaralaštvu.

Ivam Tišov (Viškovci kraj Đakova, 8. II. 1870 – Zagreb, 20. IX. 1928). školovao se na Obrtnoj školi u Zagrebu, zatim u Beču, Muenchenu i Parizu. Od 1905. bio je profesor na Obrtnoj školi u Zagrebu. U duhu akademizma radio je žanr-scene, mitološke i alegorijske kompozicije (Satir i nimfe, 1917), portrete (M. Dežman, 1900) i krajolike. Dekorativne kompozicije izveo u Zlatnoj dvorani Odjela za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, HNK-u i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u mnogim crkvama u Hrvatskoj. Bavio se i ilustracijom (V. Vidrić, Pjesme, 1907).

Tagovi: Muzej Đakovštine, Borislav Bijelić, Đakovo, Ivan Tišov, Vlaho Bukovac
PROČITAJ I OVO
Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
NAJAVE
Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
ZAGREB - U četvrtak 23. ožujka u 17.30 u Francuskom institutu na rasporedu je predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje.
Bruce Willis proslavio rođendan, supruga objavila dirljivu poruku
ROĐENDAN
Bruce Willis proslavio rođendan, supruga objavila dirljivu poruku
LOS ANGELES - Kako je Bruce Willis u nedjelju napunio 68 godina, njegova supruga Emma Heming obilježila je taj dan iskrenom porukom o brizi za nekoga tko živi s frontotemporalnom demencijom.
Djed
PRAZNINA (3)
Djed
Djed je već u ranoj mladosti imao svoj svijet. I nije taj svijet bio besprijekoran, ništa bolji od tvog ili mog, ali bio je njegov. Neću zaboraviti koliko je Djed strahovao od jedinica u školi.
Preminula književnica Dubravka Ugrešić
IN MEMORIAM
Preminula književnica Dubravka Ugrešić

ZAGREB - Preminula je Dubravka Ugrešić, jedna od najistaknutijih europskih esejistica i spisateljica.

Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu
PRIZNANJA
Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu
ZAGREB - Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. Nagrada će mu biti uručena u danas, a u subotu, 18. ožujka održat će veliki koncert u Tvornici kulture pod nazivom "Moj prijatelj Ivo Robić".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE