GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman
LAUREAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 10:35
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a priznanje mu je donijela knjiga 'Proslava', objavljena u izdanju OceanMora. Pored novčane nagrade u vrijednosti od 50 tisuća kuna, pisac je dobio statuu tipkovnice.

'Jako sam sretan zato što sam dobio nagradu tportala za roman godine u Hrvatskoj. Kad sam saznao za konačnu odluku žirija, bio je to jako lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš', kaže Damir Karakaš i dodaje da je 'Proslava' od svih njegovih knjiga dosad imala daleko najjaču recepciju.

'Mislim da je imao i rekordan broj kritika u cijeloj regiji, bio je i prvi na brojnim godišnjim književnim listama, tako da sam se nadao da bih možda ovoga puta mogao dobiti, ali često sam i prije bio tako blizu, a na kraju bi se ispostavilo - ipak predaleko. U dvadesetak godina ni sam više ne pamtim u koliko sam finala sudjelovao u Hrvatskoj, a za to vrijeme dobio sam samo jednu nagradu. Zapravo, sad sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio dvije. Puno mi znači i ovaj novac jer živim samo od pisanja, a pomoći će da se što više mogu posvetiti svojim novim književnim radovima', rekao je Karakaš. Nagradu je dobio na kućnu adresu, umjesto na tradicionalnoj svečanoj dodjeli, koju tportal ove godine nije organizirao pridržavajući se mjera opreza zbog koronavirusa.

Za 13. književnu nagradu tportal je predstavio i novi žiri u sastavu kroatistice Andree Milanko, ujedno predsjednice, potom prevoditeljice i pjesnikinje Vande Mikšić, redateljice Anice Tomić, pisca Roberta Perišića te psihologa i tportalova kolumnista Borisa Jokića.

'Tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreli smo se s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja', naveo je u svom obrazloženju žiri. Međutim, dodaju, 'Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu'.

'U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini interpretacije.

Glavni protagonist ne evoluira onako kako se očekuje od tradicionalnoga romana, nego bi se moglo reći da proživljava svojevrsnu simboličnu involuciju. U rekonstrukciji njegova puta nadaju se obrisi socijalne i povijesne omeđenosti unutar kojih vidimo mogućnosti obzora protagonista, kao i naznake njegovih odluka u zloslutnoj perspektivi, zbog kojih, na koncu, iščekuje milosrdan sud.

Eliptičnost pripovijedanja pritom temeljno odmiče tekst od forme povijesnoga romana, a primiče poetiziranoj prozi događajne metafore, razlomljenoj između grubog i fluidnog, socijalnog i prirodnog okoliša.

Tekst karakteriziraju sugestivnost i poetičnost te uron u sliku, riječ, ton, zvuk, tišinu, koji odjekuju u čitatelju; roman 'Proslava' po toj je osebujnoj poetičkoj crti u kontekstu suvremene prozne produkcije značajno mjesto razlike', zaključuje žiri u svom obrazloženju dodjele književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Damiru Karakašu.

Piscu je čestitala i glavna urednica tportala Danijela Jozić.

'Izuzetno mi je drago to što je tportal 13. put zaredom dodijelio književnu nagradu i to u krajnje izazovnim vremenima. Tportal će i dalje pratiti i podupirati kulturu, a činjenica da smo ovog proljeća premašili brojku od dva milijuna čitatelja samo govori o tome koliki je to impuls da kulturne, a onda i književne teme dopru do šire publike. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na našem natječaju, posebno piscima, njihovim urednicima i izdavačima te našem žiriju, na njihovu snažnom angažmanu. Čestitam svim finalistima, a osobito Damiru Karakašu na sjajnom romanu. Iako živimo u teškim vremenima, kad pročitate 'Proslavu' shvatit ćete da je to ništa u odnosu na živote i sudbine koji zadese neke ljude. Zato čitajte', poručila je povodom dodjele nagrade Jozić.

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Tagovi: Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, Danijela Jozić, Robert Perišić, Boris Jokić, Ankica Tomić
PROČITAJ I OVO
Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
IZLOŽBE
Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
ZAGREB - "Kontingentnosti" naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
FESTIVALI
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
NOVI SAD - Jubilarno 20. izdanje najvećeg regionalnog festivala Exit nakon popuštanja pandemije koronavirusa ipak će se održati ovog ljeta, i to od 13. do 16. kolovoza, javljaju novosadski organizatori.
Brošura o 11 kulturnih ruta Vijeća Europe koje sve prolaze i Hrvatskom
RUTE
Brošura o 11 kulturnih ruta Vijeća Europe koje sve prolaze i Hrvatskom
BRUXELLES - Ministarstvo kulture objavilo je, uz podršku Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe i u suradnji s predstavnicima Kulturnih ruta u Hrvatskoj, brošuru o Kulturnim rutama Vijeća Europe, a riječ je o promociji 11 kulturnih ruta koje sve prolaze i Hrvatskom.
Poznati poljski pisac Jerzy Pilch umro u 67. godini
IN MEMORIAM
Poznati poljski pisac Jerzy Pilch umro u 67. godini

VARŠAVA - Jerzy Pilch, jedan od najpoznatijih suvremenih pisaca u Poljskoj, umro je u svojem stanu u gradu Kielceu u petak, objavili su mediji.

Gitarist KISS-a Bob Kulick umro u 70. godini
IN MEMORIAM
Gitarist KISS-a Bob Kulick umro u 70. godini
NEW YORK - Američki gitarist i producent Bob Kulick, poznat po radu s rock skupinom KISS, umro je u dobi od 70 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE