GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Karakaš dobitnik ugledne talijanske književne nagrade

Damir Karakaš dobitnik ugledne talijanske književne nagrade
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:45
Autor: SEEbiz / H
RIM - Hrvatski književnik Damir Karakaš proglašen je jednim od dobitnika ugledne talijanske književne nagrade "Premio ITAS del Libro di montagna" za roman "Sjećanje šume".

Ove godine za nagradu su konkurirale knjige pedesetak talijanskih izdavača, a "Sjećanje šume" osvojilo je nagradu u kategoriji književnosti za mladež, te time i novčani iznos od dvije i pol tisuće eura.

Roman je u Italiji, u prijevodu Elise Copetti tiskala izdavačka kuća Bottega Erante iz Udina, koja između ostaloga objavljuje i knjige nobelovca Ive Andrića.

U talijanskim medijima, Karakaševo "Sjećanje šume", prevedeno kao "Memorie della foresta", naišlo je na jako dobar odjek, a o knjizi je pohvalno pisao i jedan od najpoznatijih suvremenih talijanskih pisaca Paolo Cognetti.

"Sjećanje šume" je, osim na talijanski jezik, do sada prevedeno na njemački, slovenski i makedonski, a uskoro se pripremaju i francusko te rumunjsko izdanje.

Roman je prije toga osvojio i književnu nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj, te nagradu Kočićevo pero.

"Drago mi je zbog nagrade, to je uvijek lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja. Nadam se kako će ova književna nagrada omogućiti da knjiga dođe do što više čitatelja u Italiji", izjavio je Damir Karakaš, žaleći što zbog pandemije nije mogao uživo primiti nagradu.

Nagrada "Premio ITAS del Libro di montagna" godišnja je književna nagrada koja se dodjeljuje od 1971. talijanskim i međunarodnim izdanjima u kojima se tematizira svijet prirode i planina. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija, a "Sjećanje šume" proglašeno je najboljom knjigom u kategoriji književnosti za mladež.

Knjiga "Sjećanje šume" izvorno je objavljena 2016. u izdanju nakladnika Sandorf. Po romanu je 2018. godine u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli postavljena istoimena vrlo uspješna predstava u režiji Tamare Damjanović. Knjiga će od ove jeseni biti uvrštena u čitanku za osme razrede osnovnih škola, te u izborni program za lektiru srednjih škola.

Tagovi: Damir Karakaš, Bottega Erante, Premio ITAS del Libro di montagna, Sjećanje šume
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE