GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dani satire Fadila Hadžića u Kerempuhu od 6. do 21. lipnja

Dani satire Fadila Hadžića u Kerempuhu od 6. do 21. lipnja
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 17:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodni kazališni festival 47. Dani satire Fadila Hadžića održat će se od 6. do 21. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a otvorit će ga predstava "Sloboština Barbie" po romanu Maše Kolanović, u režiji Natalije Manojlović i koprodukciji UO Puntum i Kunsteatra.

Izbornica Željka Udovičić Pleština odabrala je 12 naslova koji se svojom estetikom i tematikom najbolje uklapaju u koncept Dana satire, ističu iz Kerempuha.

Dani satire, istaknula je izbornica, svojim trajanjem i svojom kvalitetom, svaki puta iznova osiguravaju prostor "u kojem imamo sretnu priliku i odgovornu mogućnost obračunavati se s društvenim i inim manama i vrlinama kroz smijeh, ali i ozbiljnost koju satira uporno zahtijeva".

Tijekom gotovo pola stoljeća festival je, dodala je "uvijek je osiguravao teatru potreban poligon postavljanja pravih pitanja".

Uz predstavu "Sloboština Barbie", od zagrebačkih produkcija u program su uvrštene i predstava Zagrebačkog kazališta mladih "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića u režiji Paola Magellija, autorski projekt Bobe Jelčića "Sorry" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te predstava "Kralj Ubu" Alfreda Jarryja u režiji Mirana Kurspahića, nastala u koprodukciji GDK Gavella i Satiričkog kazališta Kerempuh.

Domaćin festivala predstavit će se i predstavom - "Tko tu koga? Zona pansiona" Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović.

Iz Splita stižu Playdrama s predstavom "Tako nam Bog pomogao" po motivima knjige Borisa Dežulovića, u režiji Hrvoja Korbara, te Hrvatsko narodno kazalište Split s "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić, u režiji Marija Kovača.

Od inozemnih kazališta nastupit će Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane s predstavom "Žbam!" Simone Semenič u režiji Vite Taufera, Sartr - Sarajevski ratni teatar s "Moj sin malo sporije hoda" Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, Narodno pozorište Subotica s monodramom Minje Peković "Bravo za klovna", Hartefakt iz Beograda s predstavom Patrika Lazića "Naš sin" te Narodno pozorište Sombor s autorskom predstavom Andraša Urbana "Ibi The Great" po drami Alfreda Jarryja "Kralj Ubu".

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri - glumica Jasna Bilušić, redateljica Saša Broz i kazališna kritičarka Bojana Radović.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 21. lipnja, uz koncert Stjepana Jimmyja Stanića & The Boysa.

Tagovi: Željka Udovičić Pleština, Paolo Magelli, Dani satire Fadila Hadžića u Kerempuhu, Bojana Radović
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE