GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deseti Festival svjetske književnosti od 4. do 9. rujna

Deseti Festival svjetske književnosti od 4. do 9. rujna
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz dvadeseti rođendan, nakladnička kuća Fraktura ove godine obilježava i deset godina Festivala svjetske književnosti, koji će se održati od 4. do 9. rujna u Zagrebu.

Festivalski program smjestit će se u prostorima Doma HDLU, Knjižare Fraktura i Botaničkog vrta, uz besplatan ulaz jer, kažu organizatori, cijene vjernost publike koja im se vraća iz godine u godinu.

"Klesan u najljepšim prostorima grada Zagreba, kroz razgovore s najvećim književnim zvijezdama današnjice, ali i sjajne izložbe, predstave i koncerte, Festival je u posljednjih deset godina postao dragulj domaće kulturne scene", ističu.

Na samom kraju ljeta Festival će ugostiti najveća imena protekle književne godine, mlade zvijezde u usponu i suvremene klasike.

Autori i autorice dolaze iz četrnaest zemalja i dobitnici su niza nagrada, među kojima i "Prix Goncourt", "The Man Booker Prize" te "Costa Book of the Year Award".

Posjetitelji će se imati priliku družiti s Bernardine Evaristo, autoricom jedne od najutjecajnijih knjiga desetljeća "Djevojka, žena, drugo"; upoznati Monique Roffey, čija je moderna bajka "Sirena s Crnog školja" zaludila Veliku Britaniju te razgovarati i o potresnom romanu/poemi "Djeca" ovogodišnje dobitnice NIN-ove nagrade Milene Marković.

Kako se napominje u najavi, s Drorom Mišanijem pretrest će čudesan svijet krimića, a s Karl-Markusom Gaußom proputovati njegove sobe. Zakazan je i susret s Katharinom Volckmer čiji se roman "Zakazano" smatra najoriginalnijim pismom upućenom društvu 21. stoljeća.

Najavljena su i gostovanja Alide Bremer, Marie-Janine Calic, Erice Johnson Debeljak, Mathiasa Énarda, Ernesta van der Kwasta, Sergeja Lebedeva, Georgea Marija Angela Quintera i Marka Thompsona.

Dug je i popis 'domaćih snaga', od Sandre Antolić, Sanje Baković, Slavenke Drakulić, Nade Gašić, Nataše Govedić, Monike Herceg, Olje Savičević Ivančević, Ivane Šojat, Ive Goldsteina, Saše Ilića, Ivice Ivaniševića do Dražena Katunarića, Đorđa Matića, Semezdina Mehmedinovića, Josipa Mlakića, Andreja Nikolaidisa, Jurice Pavičića, Ivice Prtenjače, Borisa Rašete i Davora Špišića.

Partneri Festivala su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, HDLU, GigAnt, Eurotech, Fondacija Jan Michalski, Zaklada Traduki, Francuski institut u Hrvatskoj, Goethe-institut, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Izraela, Veleposlanstvo Slovenije.

Medijski partneri su 24sata, Express, Večernji list, HRT, HINA, Yammat FM, tportal, Moderna vremena, Booksa i Journal.

Tagovi: Festival svjetske književnosti, Alida Bremer, Marie-Janina Calic, Erica Johnson Debeljak, Mathias Énard, Milena Marković, Bernardine Evaristo
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE