GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dizajnerska povijest svijeta Mirka Ilića pred Siščanima

Dizajnerska povijest svijeta Mirka Ilića pred Siščanima
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2021 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Siščani drugi put u godinu dana imaju priliku vidjeti izložbu uglednog grafičkog dizajnera Mirka Ilića koja je otvorena u utorak u Holandskoj kući pod nazivom "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta".

Kako je rečeno na otvorenju izložbe koju je u izložbenom prostoru Holandske kuće organizirao Gradski muzej u Sisku u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, ona je sastavljena od odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora, dakle u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja.

Kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine, ponajviše Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge, Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom razdoblju od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas. Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od važnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove putujuće izložbe.

Pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa mogu se naći i brojne refleksije na druga zbivanja, pojave i ideje koje sežu i u daljnju prošlost, a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme. Radovima sakupljenim za ovu izložbu, osim spomenutih novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija, obuhvaćeni su i plakati i stripovi, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina.

Nakon postava u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu, te Puli, izložba je u danas otvorena u Sisku, a u srijedu će biti i u Bihaću. U sljedećih godinu dana, kako je najavljeno, izložba će još obići Split, Osijek, Rijeku, Koprivnicu, Podgoricu, Sarajevo i Ljubljanu, a u dogovoru su još neka gostovanja.

Izložbu prati i knjiga "Mirko Ilić: Dizajnerska povijest svijeta", koja na 104 stranice teksta i reprodukcija u boji predstavlja cjelokupni sadržaj izložbe u džepnom formatu.

Izložba se u sisačkoj Holandskoj kući, može pogledati do četvrtka, 2. prosinca .

Tagovi: Mirko Ilić, New York Times, Wall Street Journal, Holandska kuća, Gradski muzej u Sisku, tjednik Danas, Polet
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE