GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Djed

Djed
PRAZNINA (3)
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 06:49
Autor: Daniel Bele
Djed je već u ranoj mladosti imao svoj svijet. I nije taj svijet bio besprijekoran, ništa bolji od tvog ili mog, ali bio je njegov. Neću zaboraviti koliko je Djed strahovao od jedinica u školi.

Toga se dana 'pisala Povijest', kako ispit iz toga predmeta, tako i njegova. A od toga je predmeta najviše strahovao. Stoga si je na turobnu putu prema školi zadao zadatak. Zadatak kojim bi mogao utjecati na neizvjesnu sudbinu. I rekao si je:

"Prođem li između ova dva telegrafska stupa bez da ispustim dah, neću dobiti jedinicu!"

Krenuo je odlučno i pun pouzdanja, no već negdje pred polovicom puta, shvati da neće uspjeti. Pomisli potrčati, ali se odmah opomenu:
"Nemoj Djede! Nemoj izazivati sudbinu! Zadatak trebaš pošteno izvršiti!"

Svega korak pred ciljem, Djed napokon potrči. Silan strah od neuspjeha kao da je sam upravljao nogama. Spotaknuvši se o šaht, svom silinom tresnu na pod te zrak ispusti groznim krikom. Noga je pukla u potkoljenici. Djed je izmaglici događaja koji su uslijedili uspio razbrati da je pao i razred. Poruka od sudbine bila je kristalno jasna.

Jednom je Djed malo popio, pa se dosjetio našaliti. U duši je Djed osim skejterom bio i pankerom. Stoga je teško podnosio techno-partye, a upravo se jedan u povodu brucošijade imao odigrati pod vedrim nebom iza Mimare. Kod šiptara na kiosku kupio je pištolj na vodu. Kako je u Djedovu skejterskom društvu toga dana popijeno mnogo piva, to i pištoljima rezervoara punjenih pišalinom nije falilo streljiva. Spazivši euforičnu masu koja se poput hladetine trzala na ritmove tvrdog brainwash techna, u kojoj je mnogi fučkaljkom nastojao dati svoj doprinos kolektivnoj svijesti, otvori rafal. I dok je još topla pišalina prskala po licima i grudima polu nagih tijela, Djeda strogo prekori savjest. No nadglasa ju ipak želatinasta gomila jer usta mnogih žednih vode zavape „još, još“!

Kako se Djed nakon ispucanih šaržera pomalo i uzoholio, to mu na um pade našaliti se i sa prometom. Pa skinu hlače, potom i gaće te se na semaforu naprči gustome saobraćaju. No kako to već biva, bezobraštinu kazni dovitljivost vozača crvenog stojadina. Prethodno izvukavši šrafciger, on spusti prozor, i isturene mu se glave primaknu gotovo kao da bi ga poljubio u dlakavu i čiravu guzicu. No naprotiv, useknu se i hračnu tom silinom da ga uzvratni metak pravednosti gotovo izbaci iz ravnoteže. Sjednu se Djed potom na obližnje stepenice, te nesretan zasvira o svoju iglu. Medicinska igla redovito bi mu poslužila kao instrument povratka samopouzdanja i radosti. Premda i dalje shrvan te u snažnu preispitivanju usudi se društvo malo nasmijati, pa ispriča kratku anegdotu:

„Dođe frend sa posla i umoran razmišlja samo kako bi se odmorio. Ali sin ga uporno žica u stilu 'ajmo se tata igrati'. Ne bi sine, reko' tata je umoran, ali sin je uporan pa nastavi: 'ajmo se tata igrati', 'ajmo se igrati lego kockicama'. I veli ti tata sinu: 'dobro sine, ja ću se igrati LEGO, a ti se igraj sa KOCKICAMA'!“

Val smijeha ponovno je zamišljenog Djeda postavio u visine kojih je bio dostojan, ali on odluči još jednom, za sreću zasvirati o iglu. No nekako nespretno kao da se ustima spotaknu i osjeti kako mu igla kliznu kroz grlo. Preneražen zavapi upomoć.

Na putu prema bolnici, korio se zbog svoga pretjerivanja i ponovnog izazivanja sudbine. Posebice što je pri prijenosima nogometnih utakmica ne jednom čuo životnih filozofija koje su se već odavno utkale u njegov bitak. Kako li je samo zaboravio onu najvažniju:
„Iskusan igrač ne srlja već zna smiriti loptu. Ta, iskustvo ga je naučilo da zalutali metak najčešće ubija!“

Tagovi: Daniel Bele, Praznina
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE