GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Djelo Ivana Meštrovića na proljetnoj aukciji Artmarka

Djelo Ivana Meštrovića na proljetnoj aukciji Artmarka
AUKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što su u protekloj godini Jesenska, odnosno Zimska aukcija, aukcijske kuće Artmark izazvale izniman interes javnosti, nova sezona trgovine umjetninama kreće 19. ožujka i to u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb.

Proljetna Artmarkova aukcija ponudit će osamdeset i jedno pomno selektirano i pripremljeno djelo likovne umjetnosti od modernizma do poslijeratne umjetnosti, raspona procijenjenih vrijednosti od 200 € do 65.000 €.

Djela u selekciji reprezentiraju kulturnu scenu hrvatske likovne umjetnosti kroz prošlo stoljeće, pri čemu posebno treba istaknuti djelo Ivana Meštrovića “Kapitel”. Slavni hrvatski kipar čija se 140. obljetnica rođenja obilježila i velikom retrospektivnom izložbom u Klovićevim dvorima, predstavljen je djelom “Kapitel”. Iako djelo nije najskuplje u selekciji svakako je zanimljivo i nešto "drugačije". Naime, djelo se nalazilo u povijesnim zbirkama Petra Meštrovića i zatim Silvestra Meštrovića, a upisano je kao kulturno dobro pod brojem 340 u Registar pokretnih kulturnih dobara, rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Split, od 8.11.1988. Ovo je samo jedan od 4 napravljena kapitela koji su bili zamišljeni za posjed Kaštelet, točnije za crkvu Gospe od Dobrog Savjeta na Crikvinama. 2 od 4 kapitela nalaze se u zbirci Muzeja Ivana Meštrovića. Meštrovićev “Kapitel” procijenjen je na 15.000 € - 25.000 €.

Na Proljetnoj vas aukciji očekuje i ekskluzivno djelo jednog od ključnih predstavnika modernizma i postmodernizma u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća, Krste Hegedušića. “Jutro”, djelo koje je izlagano na brojnim izložbama od Nizozemske i Njemačke, preko Bruxellesa, Beograda i Milana do Moderne galerije u Zagrebu, procijenjeno je na 20.000€ - 35.000 € i svakako predstavlja izvrsnu investiciju.

Ni treća Artmarkova aukcija neće se održati bez djela jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, Vlaha Bukovca. “Djevojka se odmara”, djelo nastalo u Bukovčevoj najboljoj, praškoj fazi, riječima povjesničarke umjetnosti i kustosice Biserke Rauter Plančić “izvrstan je primjer slikarova fascinantnog umijeća da dočara apartnost dame koju portretira, ljepotu njezinih ruku i bjelinu prozračne haljine koja joj rasvjetljava brigama zamoreno lice.” Ovo iznimno djelo procijenjeno je na 45.000 € - 65.000 €.

Selektirana je i manja kolekcija od četiri djela Emanuela Vidovića od kojih su dva izuzetna prikaza Vidovićeve omiljene Chioggie i Venecije. Oba su djela procijenjena na 25.000 € - 35.000 €. Valja spomenuti i ostala istaknuta imena hrvatske moderne koja se nalaze u selekciji Proljetne aukcije, kao što su Vladimir Becić, Ljubo Babić, Mato Celestin Medović i Milivoj Uzelac, a licitirat će se za čak tri djela Frane Šimunovića od kojih se ističe “Kamenjar” s procjenom 3.000 € - 5.000 € . Djelo uvijek intrigantne Nives Kavurić-Kurtović “Nanosi trajanja” procijenjeno je na 8.000 € - 14.000 € , “Pinije” Ljube Ivančića na 4.000 € - 6.000 €, “Parka” Alberta Kinerta na 2.000 € - 4.000 €, a “Tragovi” Slavka Kopača na 600 € – 900 €.

Izložbu svih djela koja će se ponuditi na Proljetnoj aukciji možete razgledati u Galeriji Artmark na Strossmayerovom trgu 5. Ulaz u Galeriju je slobodan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a nedjeljom od 11 do 16 sati. Od 18. ožujka djela će biti izložena oko Smaragdne dvorane hotela Esplanade i to 18. ožujka od 10:00 - 20:00 sati i 19. ožujka od 10:00 - 18:30.

Tagovi: artmark, meštrović, esplanade, hegedušić, bukovac
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE