GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dnevnik iz Wuhana kritizira vlast, raspiruje nacionalizam i podjele u Kini

Dnevnik iz Wuhana kritizira vlast, raspiruje nacionalizam i podjele u Kini
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 17:32
Autor: Matej Balen
WUHAN - Knjiga kineske književnice Fang Fang, kolekcija je njenih dnevnih zapisa i događanja iz Wuhana za vrijeme trajanja karantene.

Otvoreni i necenzurirani zapisi su inicijalno bili objavljivani na njenom Weibo accountu s 3,8 milijuna pratitelja, zbog čega joj je isti i bio ukinut od početka veljače.

Fang Fang je svoj dnevnik započela prvog dana karantene, 25. siječnja, a zaključila s danom objave njenog ukidanja, 25. ožujka. Nagrađivana kineska književnica ga je pisala iz svoje kuće u Wuhanu, a zbog svoje popularnosti među kineskom publikom njene objave su učestalo praćene od strane državnih cenzora.

U Dnevniku iz Wuhana, Fang Fang nije štedila u pohvalama stanovnicima samoga grada zaključanina u svojim stanovima, ali i kritikama prema lokalnoj i državnoj vlasti, Kineskoj komunističkoj partiji, pozivajući na ukidanje internetske cenzure, ali i cenzure informacija iz Wuhana koje tih dana nisu izlazile iz grada, barem prema njenim navodima. Online verzija knjige je, u kineskom originalu, objavljena 28. ožujka te je do sada imala gotovo milijardu pregleda, a u međuvremenu pokrenula lavine kritika u režiji kineskih nacionalističkih krugova.

Samo dva tjedna nakon objave u kineskom originalu, Dnevnik iz Wuhana se već prevodi na engleski i njemački jezik, a brojni Kinezi ne podržavaju otvorene i necenzurirane kritike na kineske vlasti istaknute u knjizi, pogotovo uskoro dostupne međunarodnoj publici. Verzija knjige na engleskom jeziku će biti dostupna u lipnju što je, prema navodima kineskih državnih glasila China Dailyja i Global Timesa, navodno izazvalo bijes i zgražanje u kineskoj javnosti. Prilikom predstavljanja knjige na Amazonu, ističe se borba protiv socijalne nepravde, zlouporaba vlasti tijekom borbe protiv koronavirusa, a i hrabrost devet milijuna građana Wuhana.

Autorica je na velikom udaru nacionalistički nastrojene kineske javnosti, kao i svi javno istaknuti pojedinci koji je podržavaju. Tako se provodi istraga protiv sveučilišne profesorice Liang Yanping sa Sveučilišta Hubei koja je na socijalnoj mreži podržala Fang, kao i profesora u mirovini Wang Xiaonija sa Sveučilišta Hainan.

Profesor filozofije i političkih znanosti, Gu Su, sa Sveučilišta Nanjing, ističe da će rastući nacionalizam i ksenofobija škoditi Kini u globalnoj međunarodnoj suradnji. Ističe kako je nacionalizam refleksija na obrazovni sustav u Kini prema kojem ljudi dobivaju informacije samo od jedne strane, te više nisu u stanju prihvatiti informacije koje su im kontradiktorne, ili kritiziraju generalni politički narativ.

Ipak, mnogi u Kini podržavaju Fang, i mišljenja su kako autorica ima pravo istaknuti svoje mišljenje bez uplitanja države. Profesor sociologije Guo Yuhua sa Sveučilišta Tsinghua navodi kako je od vremena kulturne revolucije Kina provela potrebne ekonomske reforme, ali kako je promjena ideologije kod većine izostala. Zbog toga se Kina počinje dijeliti, po uzoru na veliki broj europskih zemalja.

Tagovi: dnevnik iz Wuhana, Fang Fang, Gu Su, Liang Yanping, Wuhan, karantena u Wuhanu, koronavirus u Kini, cenzura, Komunistička partija Kine
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE