GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobro je dok umiremo po redu u ožujku u ZKM-u

Dobro je dok umiremo po redu u ožujku u ZKM-u
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2023 / 15:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstava "Dobro je dok umiremo po redu" redatelja Aleksandra Švabića na rasporedu je ZKM-a 24. i 25. ožujka.

Praizvedena je u u ZKM-u 21. rujna 2019. Ivor Martinić jedan je od najznačajnijih dramatičara mlađe generacije. U Zagrebačkom kazalištu mladih po drugi se put praizvodi njegova drama; nakon izvanrednog uspjeha predstave Moj sin samo malo sporije hoda u režiji Janusza Kice, autorski tim nove generacije - mladi redatelj Aleksandar Švabić i dramaturg Ivan Penović, na scenu postavlja dramu Dobro je dok umiremo po redu.

U središtu drame je razvedeni bračni par koji se sastaje za olujne noći kako bi ispratili sina u inozemstvo. Susret bivših supružnika, nove djevojke oca i bivše djevojke sina događa se u sjeni neuspjelog otvaranja restorana koji je Janku, ocu, trebao biti novi početak. No, sin se ne pojavljuje, a Janko saznaje da mu je otac na samrti.

„Dobro je dok umiremo po redu govori o poželjnom slijedu života. Ta rečenica trebala bi biti umirujuća, jer je istinita, no ta rečenica ne umiruje. Što mi je još otvorio taj naslov? To da se bavim smrću. Da se bavim likovima koji imaju uvid u obrasce ponašanja i življenja. Tko to umire po redu? Ljudi koji su nam srodni. Naslov me u isto vrijeme hranio i pozivao na pobunu. Htio sam se sukobiti s naslovom i reći – ne, nije dobro samo ako se umire po redu. U međuvremenu treba i živjeti, usuditi se, mijenjati, zaljubljivati. Živcirala me svedenost naslova, formalnost, živciralo me to „dobro je”, živciralo me to „po redu”. Živcirala me uglađenost, konvencija, trezvenost tog naslova. No tako valjda mora biti. Da se nisam svađao s naslovom, ove drame ne bi ni bilo. Katkad u obiteljskom zagrljaju sućuti čujete neku malu istinu, poput rečenice naslova, i ta vam se istina učini umirujućom. I taj veliki, strašni život najednom postane jednostavan.“
Ivor Martinić

Glume: Pjer Meničanin, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Kristijan Ugrina, Zoran Čubrilo, Maro Martinović


Autorski tim:
Redatelj: Aleksandar Švabić
Suradnica za scenski pokret: Petra Hrašćanec
Dramaturg: Ivan Penović
Scenografkinja/vizualni identitet: Ana Savić Gecan
Kostimografkinja: Marta Žegura
Glazba: Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz
Oblikovatelj rasvjete: Aleksandar Čavlek
NAGRADE
Nagrada hrvatskog glumišta 2020. – Pjer Meničanin za glavnu mušku ulogu (drama)
Nagrada hrvatskog glumišta 2020. – Nataša Dangubić za sporednu žensku ulogu (drama)
Nagrada Vladimir Nazor za 2020. (Kazališna umjetnost) za ulogu Elze – Doris Šarić Kukuljica
Marul za najbolji suvremeni dramski tekst festivalske predstave za 2021. na 30. Marulovim danima – Ivor Martinić
Nagrada za najbolju žensku ulogu na 45. danima satire Fadila Hadžića – Doris Šarić Kukuljica
Nagrada za najbolju tekst na 45. danima satire Fadila Hadžića – Ivor Martinić

Tagovi: Dobro je dok umiremo po redu, Aleksandar Švabić, Ivor Martinić, Pjer Meničanin, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE