GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a

Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 19:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti Hrvatskog društva likovnih umjetnika dodijeljene su u petak u Muzeju za umjetnost i obrt, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Biserka Baretić Petlevski, akademska slikarica dobitnica je Nagrade za životno djelo, nagradu za najbolju izložbu dobila je akademska slikarica Koraljka Kovač za 'Unutrašnji prostori' u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu i akademski snimatelj i fotograf Fedor Vučemilović "Otvoreni fotografski koncepti“ u Galerijama Prsten i PM (HDLU). Za najbolje mlade umjetnike nagrade su dodijeljene Vlatki Škoro, akademskoj kiparici i Ivanu Preradu, akademskom slikaru. Odbor za dodjelu nagrada - Robert Šimrak, Zlatan Vrkljan, Ivana Jurić i Danko Friščić, posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio je Ivici Županu i Art magazinu KONTURA.

'U ovom specifičnim vremenima, specifične su i svečane prigode, susrećemo se u malome broju, s maskama i pod strogim mjerama, međutim meni se čini da unatoč svemu nikad kao danas nije bilo važno prepoznati i nagraditi izvrsnost, trud, ali i spremnost umjetnika da nastave djelovati u ovim krajnje teškim i izazovnim okolnostima', rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Dodala je da je upravo zato Ministarstvo sa zadovoljstvom ove godine preuzelo pokroviteljstvo godišnjih nagrada i na taj način željelo doprinijeti revalorizaciji umjetničkog djelovanja u vremenu obilježenom neizvjesnošću na svim razinama društva, umjetnosti posebno.

'Kroz cijelu proteklu godinu, a to ćemo raditi i dalje, pokušali smo raspisivati ad hoc natječaje posebnih programa, umanjiti učinke krize i pomoći umjetnicima kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom bilo i još uvijek jest onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničkog djelovanja', istaknula je. Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak zahvalio je Ministarstvu kulture na partnerstvu, istaknuvši kako je jednoj takvoj instituciji, koja djeluje više od 150 godina, zaista važno da ima partnere u temeljnim institucijama za kulturu Republike Hrvatske i nada se da su i oni svojim trudom pokazali da žele i da će napraviti promjenu.

'Već sam 63 godine član udruženja, a dobiti nagradu od kolega je nešto izuzetno. Puno sam dobila nagrada, no ova me jako iznenadila', rekla je laureatkinja Nagrade za životno djelo na dodjeli. Mladima je poželjela 'da im se Bog smiluje', a to im, dodala je, govori iz iskustva svog dugog života. Kako se ističe u obrazloženju, dobitnica Nagrade za životno djelo Biserka Baretić Petlevski (Zagreb, 1933.) nacionalno je i internacionalno poznata, višestruko nagrađivana hrvatska slikarica i grafičarka.

'Njen golemi opus nastao tijekom sedam desetljeća umjetničkog rada, trajno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Riječ je o velikoj umjetnici koja, za razliku od većine umjetnika u tako poznim godinama, još uvijek aktivno stvara i izlaže', dodaje se.

Nakon studija na Likovnoj akademiji u Zagrebu suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića, a prvu samostalnu izložbu ostvarila je 1958. godine u Zagrebu, nakon čega izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Već ranih šezdesetih njeno djelo u slikarskom, crtačkom i grafičkom mediju dobiva najviše ocjene kako u domaćem, tako i u svjetskom okruženju, a za svoj je rad više puta nagrađivana, između ostaloga i Nagradom "Vladimir Nazor“ za životno djelo (2018.) te Nagradom Grada Zagreba (2019). 'Njezin opus predstavlja jedan od najcjelovitijih i najkoherentnijih likovnih svjetova u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti", ocijenjeno je.

Nagrađena samostalna izložba 'Unutrašnji prostori' Koraljke Kovač predstavila je novi umjetnički ciklus iz 2020. godine s 45 radova kojima autorica istražuje intimne procese svojih stvaralačkih poriva. Kako se naglašava, tom izložbom Koraljka Kovač (Zagreb, 1971.) ponovno je potvrdila kontinuitet svog stvaralaštva koji čini referentnu točku hrvatske suvremene umjetnosti. Do sada je imala 58 samostalnih i 83 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu.

U obrazloženju nagrade za retrospektivnu izložbu "Otvoreni fotografski koncepti" fotografa, vizualnog i konceptualnog umjetnika Fedora Vučemilovića (Split, 1956.) kaže se da je na analitičan i izuzetno pregledan način prezentiran njegov umjetnički opus od 1975. godine do danas, ali i daje uvid u povijest hrvatske suvremene fotografije i proširuje horizonte razumijevanja i doživljaja aktualnih fotografskih djela.

Vučemilović je radio u svim oblastima fotografskog rada - foto žurnalizam, fotografska propaganda, dokumentarna fotografija, modna fotografija, snimao umjetnička djela konceptualnog umjetnika Brace Dimitrijevića, Grupe šest autora, časopisa Maj 75.

'Kao fotograf i direktor fotografije te snimatelj sudjelovao u građenju vizualnog identiteta alternativne kulture u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća', dodaje se.

Za izložbu u Domu HDLU usred pandemije uspio je realizirati obimni arhivski rad na sakupljanju fotografija koje je snimao različitim povodima, digitalizirati fotografije i prezentirati na efektan i atraktivan način objedinjujući vizualne, likovne, medijske i konceptualne elemente svojih istraživanja.

Mlada umjetnica Vlatka Škoro (Osijek, 1987.) nagrađena je za ciklus 'Životinje' u kojem je za motiv odabrala organsku strukturu životinje koja predstavlja imperativ za studiozan pristup materiji, slijedeći vlastiti nagon.

'Kiparica stvara fascinantne prizore/ambijente u kojima dominira izmjena punih i praznih prostora, poigrava se s razmještajem figure u prostoru i time gradi ideju prirodnog jedinstva', napominje se u obrazloženju. Kako je ocijenjeno, njezina kontinuirana prisutnost na likovnoj sceni, originalnost i maštovitost u likovnom izražaju, spoj bizarnosti, realnosti i komedije osiguravaju joj posebno mjesto među mlađom generacijom umjetnika. Mladi umjetnik Ivan Prerad nagrađen je za izložbu 'Imaginarni muzej' na kojoj je promatrače suočio s prizorima drevnih skulptura prikazanim na originalan i nadasve suvremen način.

'Svojom inovativnom slikarskom tehnikom, kao i odabirom odnosno tretiranjem samih motiva, ovaj mladi umjetnik nedvojbeno predstavlja istinsko osvježenje na domaćoj likovnoj sceni', rečeno je.


Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobio je Ivica Župan, koji je tijekom tridesetogodišnje karijere likovnog kritičara i kustosa ispisao više od tisuću osvrta na likovna ostvarenja domaćih stvaraoca, novinskih prikaza, eseja i studija te objavio trinaest knjiga s područja likovnosti. Riječ je o autoru 'vrlo širokih raspona i zagovornik različitih poetika, tematskih zasebnosti i stilsko-morfoloških opredjeljenja, agilnom tumaču i zagovaratelju avangardnog, eksperimentalnog izričaja i novih medija'.

'U njegovim je interpretacijama uvijek nazočno manje stručne strogosti, a više maštovitosti, slobode i asocijativnosti nego suhoparnih teoretskih rasprava', napominje se. Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijeljeno je i Art magazinu Kontura, u tridesetoj godini kontinuirana i neprekinuta izlaženja časopisa posvećenoga likovnoj umjetnosti te praćenju i promociji likovnih umjetnika. S pozicije HDLU-a, Konturino kontinuirano praćenje etabliranih umjetnika, ali i najnovijega stvaralaštva, koje se ogleda i u sustavnom predstavljanju novih generacija umjetnika, također zaslužuje isticanje i našu pohvalu, istaknuto je.

Tagovi: godišnje nagrade HDLU-a, Tomislav Buntak, Vlatka Škoro, Ivan Prerad, Biserka Baretić Petlevski, Fedor Vučemilović
PROČITAJ I OVO
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
FESTIVALI
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
BAYREUTH - Festival u Bayreuthu koji slavi njemačkog skladatelja Richarda Wagnera započeo je u nedjelju nakon što je prošlogodišnje izdanje festivala bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa.
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
BAŠTINA
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
MADRID - UNESCO je u nedjelju dodao povijesnu aveniju Paseo del Prado i park Retiro u Madridu na svoj popis svjetske baštine, prenosi Reuters.
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
HIT
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
ZAGREB - David Guetta nakon novijih uspješnica "BED" i "Heartbreak Anthem", izbacuje zarazni singl "If You Really Love Me". Naslov vam ne zvuči poznato bez razloga jer se radi o preobražaju klasika Whitney Houston "How Will I Know".
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
TEATAR
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
ZAGREB – Teatar Rugantino, poznat kao jedan od nezavisnih teatara s najvećom kilometražom, ove će godine na dvije ljetne turneje, s najnovijom hit predstavom “Uvijek će nam ostati ljubav”, kao i s “Boksačkim srcem”, predzadnjom predstavom, u koprodukciji s Kazalištem Planet Art. Dva sjajna naslova i odlične predstave kreću na ljetna gostovanja po obali, zaleđu i kontinentu…
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
JAZZ
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
GROŽNJAN – Jučerašnjim maestralnim nastupom Kaplowitz Jazz Quartet festival Jazz is Back! BP ušao je u samu završnicu kada posjetitelje očekuju još tri velike koncertne večeri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE