GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokumentarac Alexa Gibneya o covidu-19 preispituje Trumpov odgovor na pandemiju

Dokumentarac Alexa Gibneya o covidu-19 preispituje Trumpov odgovor na pandemiju
PRAVI TAJMING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 11:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Čini se da je redatelj dokumentarnih filmova Alex Gibney dobro iskoristio petak, dan kada je objavljen niz oprečnih informacija o zdravstvenom stanju američkog predsjednika da bi najavio trailer za svoj posljednji film "Totally Under Control", koji preispituje Trumpov odgovor na pandemiju covida-19.

Trailer je objavljen nedugo nakon što je Trump objavio da su on i prva dama Melania Trump zaraženi koronavirusom.

Film se reklamira kao "definitivan prikaz nesposobnosti, korupcije i poricanja Trumpove administracije pred globalnom pandemijom". Otkriva i na koji se način Bijela kuća odnosila prema pandemiji te govori o Trumpovim nastojanjima da umanji njezine opasnosti te uspoređuje različitu reakciju na pandemiju Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

"Dana 20. siječnja 2020. SAD i Južna Koreja otkrile su prve slučajeve covida-19", navodi se u sinopsisu filma. "No nakon devet mjeseci novi je koronavirus ubio više od 200.000 Amerikanaca i državi nanio nevjerojatnu ekonomsku štetu, dok u Južnoj Koreji nije bilo značajnijih restriktivnih mjera. Istodobno su u toj zemlji s 51 milijunom stanovnika od posljedica covida-19 smrtno stradale samo 344 osobe. Gdje smo pogriješili?", ističe Gibney u traileru svojega filmskog uratka.

Dokumentarni film sniman je zadnjih pet mjeseci u tajnosti, stoji u njegovoj najavi. Gibney i njegove suradnice, suredateljice Ophelija Harutyunyan i Suzanne Hillinger, tijekom tih pet mjeseci su 'insajderski' intervjuirali znanstvenike, medicinske stručnjake i državne dužnosnike.

Jedan od njih, 'zviždač' Rick Bright u traileru kaže da su znanstvenici znali što treba poduzeti da bi se učinkovito odgovorilo na prijetnju koju je predstavljao koronavirus te da je "plan već bio na stolu, no da ga američko vodstvo nije željelo prihvatiti".

Bright je u proljeće svjedočio pred Kongresom o Trumpovu usiljenom optimizmu u pogledu cjepiva za covid-19, a Bijela kuća tada je odlučila udaljliti glavnog stručnjaka za cjepiva s dotadašnje vodeće funkcije u Upravi za napredna istraživanja i razvoj biomedicine.

Gibney u dokumentarcu iznosi "osuđujuće izjave zaposlenika u američkom javnom zdravstvu", a svrha mu je razotkriti "kolaps cijeloga sustava".

Redatelj je 2007. osvojio Oscara za dokumentarni film "Taxi to the Dark Side" te je uzburkao duhove dokumentarnim filmom o scientologiji "Going Clear", kao i dokumentarnim filmom "The Inventor" o skandalu povezanom s američkim medicinskim startupom Theranosom, koji je navodno imao revolucionarnu dijagnostičku tehnologiju za niz bolesti koristeći samo jednu kap krvi.

Režirao je Netflixovu dokumentarnu seriju o hrani pod nazivom "Salt, Fat, Acid, Heat", a 2017. i dokumentarni film o koncertu Rolling Stonesa.

Film "Totally Under Control" premijeru će imati 13. listopada na Apple TV+, iTunesu, Amazonu, FandangoNowu, Google Playu, YouTubeu, Vuduu i ostalim digitalnim uslugama na zahtjev. Hulu će film emitirati 20. listopada.

Tagovi: Alex Gibney, Donald Trump, koronavirus, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE