GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokumentarac Dahomey redateljice Mati Diop pobijedio na Berlinaleu

Dokumentarac Dahomey redateljice Mati Diop pobijedio na Berlinaleu
TRIJUMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 08:34
Autor: SEEbiz
BERLIN - Dokumentarni film Dahomey francusko-senegalske redateljice Matija Diopa osvojio je Zlatnog medvjeda na 74. Berlinaleu za najbolji film. Kako je na dodjeli rekla redateljica, ona i njezin tim pripadaju onima koji ne pristaju na zaborav. O tome govori i njezin pobjednički film na temu vraćanja ukradenih umjetnina.

Redateljica u filmu tematizira povratak 26 umjetnina koje su tijekom francuske kolonizacije ukradene iz kraljevstva Dahomeja, današnje države Benin. Diop je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare rekao da je povrat 26 umjetnina od 7000 koliko ih je ukradeno ponižavajući čin.

Film počinje u trenutku kada se 26 umjetničkih djela, koje su kolonizatori odnijeli iz Dahomeya 1892. godine, vraća kući iz Pariza 2021. godine.

U Beninu vlada prava euforija, koja se kasnije pretvara u vrlo sadržajnu raspravu među studentima, koja se fokusira na rječite činjenice: ne znaju vlastitu povijest, ali komuniciraju na francuskom, jer nisu učili svoj jezik.

Kratkovidnost u filmu hvata sve nijanse kompleksnog problema koji otvara mnoga pitanja i osjećaje, od općeg zadovoljstva što su umjetnine ponovno doma, do bijesa i poniženja, zašto bismo bili sretni što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pokroviteljski im vraća pregršt onoga što je stoljećima njihovo.

Diop je ušla u povijest svjetske kinematografije kao prva crna redateljica koja je 2019. dobila Grand Prix u Cannesu s filmom Atlantic.

Srebrnog medvjeda, veliku nagradu za režiju, dobio je Hong Sangsoo za film engleskog naslova A traveller's needs.

Redatelj Bruno Dumont dobio je Srebrnog medvjeda, nagradu žirija, za film L'empire.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je Nelson Carlos De Los Santos Arias za Pepea.

Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca dobio je Sebastian Stan za film A Different Man Aarona Schimberga.

Srebrnog medvjeda za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je britanska glumica Emily Watson za film Takve male stvari u režiji Tima Mielantsa.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobio je Matthias Glasner za film Sterben koji je i režirao.

Srebrnog medvjeda za iznimna umjetnička ostvarenja dobio je Martin Gschlacht za fotografiju za film Des Teufels Bad u režiji Veronike Franz i Severina Fiale.

Zlatni medvjed za kratki film prethodno je argentinska produkcija s engleskim naslovom An odd turn Francisca Lezame. Srebrnog medvjeda za najbolji kratki film dobila je kineska produkcija engleskog naslova Remains of the hot day Wenqian Zhang.

Carlo Chatrian i Mariette Rissenbeek se opraštaju
O dobitnicima medvjeda odlučivao je žiri kojim je ove godine predsjedala meksičko-kenijska glumica Lupita Nyong'o.

Članovi žirija bili su američki redatelj i glumac Brady Corbet, redateljica, producentica, scenaristica i glumica iz Hong Konga Ann Hui, njemački redatelj Christian Petzold, španjolski redatelj Albert Serra, talijanska glumica Jasmine Trinca i ukrajinska spisateljica Oksana Zabuzhko.

Dodjelom nagrada od Berlinalea se oprostio tandem koji je pet godina vodio festival, Carla Chatrian i Mariette Rissenbeek.

Kako su rekli na kraju, iza njih je jedno nesvakidašnje iskustvo s nesvakidašnjim ljudima. Berlinale je u međuvremenu preživio pandemiju, koja je sada, kako je rekao Rissenbeek, gotovo zaboravljena, ali rat u Ukrajini još traje, kao i rat na Bliskom istoku, a Berlinale se, kao i uvijek, trudi , ponuditi prostor za dijalog.

Tagovi: Dahomey, Mati Diop, Berlinale, Emily Watson, Hong Sangsoo
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE