GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dražen Klarić režirao dokumentarno-igrani film o Žumberačkim uskocima

Dražen Klarić režirao dokumentarno-igrani film o Žumberačkim uskocima
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 14:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pred punom dvoranom prikazan je sinoć dokumentarno-igrani film Žumberački uskoci u produkciji Večernjeg lista, a u publici je sjedio čitav niz pripadnika javne, društvene i akademske scene.

Film je u Branimir Mingle Mallu okupio dvjestotinjak ljudi, među kojima su bili i potomci uskoka sa Žumberka, planine svega 45 minuta udaljene od Zagreba. Žumberački uskoci bili su ratnici koji su u službi Habsburgovaca na taj masiv naseljeni u nekoliko navrata tijekom 1530-ih godina kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Sa sobom su donijeli i specifičnu vjeru koja je kasnije nazvana grkokatoličkom, a Žumberak postaje njeno središte i ishodište stoljećima sve do danas.

- Tu, preko puta Zagreba, centra gdje ispijamo kave, postoji nevjerojatna povijesna i prirodna bajka koja je samo čekala da izađe van – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, ujedno i redatelj, koji je još jednom svima okupljenima naglasio kako je ponosan što je cijeli projekt u potpunosti u svojoj produkciji iznio Večernji list, od scenarija, režije, snimatelja, montaže i postprodukcije.

- Čak su i veći dio uloga odradili novinari, urednici, zaposlenici marketinga i oglasnog odjela Večernjeg lista – rekao je Klarić.

Film spaja igrane scene koje su snimane na autentičnim lokacijama u Žumberku te dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o porijeklu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji, stručnjaci za ratne vještine. U filmu je sudjelovalo 17 sugovornika, u igranim scenama izmijenilo se četrdesetak ljudi, a sveukupan broj onih koji su na neki način doprinijeli projektu popeo se na troznamenkasti. U uloge su uskočili i članovi udruge Žumberački uskoci, povijesne postrojbe kojoj je na čelu Milan Radić-Ilas.

- Uspjeli smo odškrinuti vrata zatvorene zajednice najviše zahvaljujući njemu, našem Mići – rekao je Klarić.

On i Petra Balija, urednica posebnih projekata Večernjeg lista, ujedno su i autori scenarija, direktor fotografije, glavni snimatelj i montažer je Matej Pavelić, a snimao je i Zoran Pajić, za ton je bio zadužen Antonio Tatar. U ulozi glavnog uskoka pojavljuje se Marin Penavić, urednik rubrika Panorama i Crna kronika, a glumili su i zamjenici glavnog urednika Mislav Šimatović i Dario Markas, Večernjakov art direktor Zoran Birman te urednik fotografije Boris Ščitar, izvršni urednik portala Večernji.hr Danijel Lijović, urednik Večernjakove Nedjelje Robert Bubalo i brojni drugi. Ispred kamere našli su se i prvi ljudi marketinga - direktor Dražen Novak te zamjenik direktora Andrej Ribičić. Glazbu za film napisao je poznati skladatelj Matej Meštrović, a savjetnik za akcijske scene, logistiku i rekvizite je Marin Matijević, novinar Lovačkog vjesnika, koji je ujedno u filmu razjasnio kako je izgledalo i kakve mogućnosti je imalo oružje toga doba.
Još jedan sugovornik, predstojnik Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Petrić postao je i savjetnik za rani i novi vijek. Od stručnjaka, u filmu govore i poznavatelj hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti Neven Budak, pročelnik Katedre ekumenske teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Juro Zečević-Božić, ali i ravnatelj Grkokatoličkog sjemeništa Daniel Vranešić, poglavar grkokatoličke crkve u Hrvatskoj mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije.
- Uspjeli ste spojiti znanstveni pristup s populističkim, čime ste taj dio povijesti približili tzv. običnim ljudima. Naći taj omjer nije lako, ali vi ste u tome uspjeli i hvala vam na tome – rekao je mons. Stipić, koji je pristigao na premijeru. Uz njega, prisutni su bili i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, samoborska gradonačelnica i njen zamjenik Petra Škrobot i Petar Burić, glasnogovornik Vlade Marko Milić, bračni par Huljić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i supruga Davorka, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt. Zagrebačkoj premijeri prethodila je pretpremijera u srcu Žumberka, u mjestu Sošice, koja je također izazvala velik interes.

Fotografija: Boris Šćitar, Pixsell

Tagovi: Dražen Klarić, Večernji list, Marin Penavić, Žumberački uskoci, Petra Balija, Matej Pavelić, Žumberak
PROČITAJ I OVO
Preminula Smiljka Bencet, legendarna Regica iz Gruntovčana
IN MEMORIAM
Preminula Smiljka Bencet, legendarna Regica iz Gruntovčana
ZAGREB - Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 88. godini, potvrđeno je iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
Jennifer Aniston: Serija poput Prijatelja danas ne bi bila moguća
SASVIM OTVORENO
Jennifer Aniston: Serija poput Prijatelja danas ne bi bila moguća
LOS ANGELES - Jennifer Aniston poručuje da je "svijetu potreban humor", posebice "podijeljenim" Sjedinjenim Državama.
Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
NAJAVE
Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
ZAGREB - U četvrtak 30. ožujka 2023., u 17 sati, u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), na rasporedu je predavanje „Nesvakidašnji Pariz“.
Sveti pauk i Cronenbergov opus u Kinoteci
FILM
Sveti pauk i Cronenbergov opus u Kinoteci
ZAGREB – David Cronenberg često je istraživao mehanizme kojima društvo kontrolira seksualne i ostale porive, a svoje zaplete gradio je na odvrtanju represivnih vijaka.
Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
PRIZNANJA
Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
ZAGREB - Dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za postignuća u prošloj godini u galeriji Bačva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE