GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Društvo filmskih kritičara objavilo poziv za nagrade Oktavijan

Društvo filmskih kritičara objavilo poziv za nagrade Oktavijan
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) pozvalo je u utorak filmske djelatnike da prijave filmove za nagradu "Oktavijan" za umjetnička postignuća u hrvatskoj kinematografiji iz tekuće filmske produkcije.

"Kao što znamo, 2020. je godina brojnih promjena, a taj njen karakter Hrvatsko društvo filmskih kritičara prihvatilo je i prigrlilo", napominje se u priopćenju, podsjećajući na odluku da se nagrade dodjeljuju samostalno na početku godine za prethodnu godinu.

Društvo želi objediniti dodjelu u nastojanju da se samim nagradama i posredno njihovu radu osigura veća medijska pozornost i vidljivost, no i da se u razmatranje uključi što veći broj filmova, nevezano uz mjesto premijernog prikazivanja.

"Niti jedan hrvatski filmski festival nema reprezentativnu selekciju za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju, a nagrade HDFK-a moraju biti upravo to, reprezentativne za čitavu kinematografiju", ističe se. Oktavijan se dosad dodjeljivao na Danima hrvatskog filma i na Pulskom filmskom festivalu.

Sve prijavljene filmove odgledat će i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva.

Sve ocjene bit će javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova u siječnju 2021. godine.

Za godišnju nagradu Oktavijan konkuriraju svi hrvatski filmovi premijerno i javno prikazani tijekom 2020. godine u Hrvatskoj, iznimno, s obzirom na promjenu termina i formata nagrade, pozivaju se na prijavu i svi oni filmovi koji su premijerno prikazani u 2019. nakon prošlogodišnjih Dana hrvatskog filma, koji su se održali od 14. do 18. lipnja.

Autori filmova koji očekuju hrvatske premijere do kraja tekuće godine također se pozivaju na prijavu.

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se u kategorijama za dugometražni igrani film i dugometražni dokumentarni film te kratke ili srednjometražne filmove - igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne, namjenske te za najbolju manjinsku koprodukciju.

Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film i nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju su novouvedene nagrade.

Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 22. studenoga.

Početkom godine prvi je put samostalno dodijeljena nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film Dani Budisavljević i njenom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Tagovi: Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Dnevnik Diane Budisavljević, Dana Budisavljević, nagrada Oktavijan
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE