GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvanaest filmova na 14. Festivalu tolerancije od 28. lipnja do 4. srpnja

Dvanaest filmova na 14. Festivalu tolerancije od 28. lipnja do 4. srpnja
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Festival tolerancije, 14. po redu, održat će se u Zagrebu u amfiteatru na Bundeku od 28. lipnja do 4. srpnja, gdje će se osim 12 filmova prikazanih na najznačajnijim svjetskim festivalima, predstaviti bendovi, DJ-i i nevladine udruge, te održati edukativni program.

Romantična komedija "Dobra godina" Ridleya Scotta o bankaru koji ponovo otkriva životnu radost s Russellom Croweom u glavnoj ulozi, otvorit će Festival tolerancije na kojem su svi filmovi besplatni. Film je producirao donedavni predsjednik festivala Branko Lustig, kojemu se ovom projekcijom odaje počast u prvom izdanju nakon njegovog odlaska.

"Između više od 60 filmova koji su prvotno selektirani za 14. izdanje festivala, odabrano je njih dvanaest kako bi se kontinuitet festivala održao u Zagrebu. Filmovi su dokumentarnog i igranog formata, društveno su aktualni i progovaraju o važnim temama, od prava žena, iskustva izbjeglica do obiteljskih odnosa. Svi ovi filmovi i dalje održavaju zacrtani put koji je kroz trinaest festivalskih godina utemeljio Branko Lustig", rekla je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

"Selekcija dvanaest svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerena je na tematiziranje holokausta, ljudskih prava i aktualnih društvenih problema. Filmovi su to jakoga autorskog rukopisa, kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije - krajnje originalni i snažni", kazao je voditelj filmskih programa Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec, i dodao da ove godine prikazuju i filmove koji se okreću arthouseu, hibridnom i žanrovskom izričaju.

"Dijete ljubavi" u režiji Eve Mulvad, nagrađivani dokumentarni film, gorak je portret obitelji azilanata koja očajnički želi započeti novi život, ali zapinju u limbu birokracije. U tri festivalska dana bit će prikazana Trilogija ljubavi - Skidanje, Vezanje i Rođenje u režiji Yarona Shanija. "Oni koji su ostali" Barnabása Tótha donosi lirsku priču o procesu ozdravljenja preživjelih holokausta iz perspektive mlade djevojke u poslijeratnoj Mađarskoj.

Marina Abramović jedna je od glavnih protagonistica u dokumentarnom filmu "Tijelo istine" u režiji Evelyn Schels o umjetnicama koje su iskustvo s ratom, nasiljem i potlačenošću integrirale u svoj rad vlastitim tijelom.

Iscrpan prikaz atentata na izraelskog premijera Yitzhaka Rabina iz perspektive atentatora donosi dokumentarac "Poticanje" režisera Yarona Zilbermana. "Svi protiv svih" Luuka Bouwmana propituje je li fašizam bio samo jednokratna povijesna pojava na primjeru predratnog fašizma u Nizozemskoj, koja je između dva rata imala na desetke fašističkih pokreta.

Mađarski režiser László Illés, ovogodišnji gost festivala, potpisuje nagrađivani film "Pastir". Glavni lik je stari pastir, koji živi sam na jednom mađarskom ranču. Kada mu nacisti ubiju kći, u svojoj žalosti odlučuje spasiti što više židovskih života.

Film Miie Tervoa "Aurora" govori o partijanerici koja bježi od obaveza i upoznaje jedne noći na štandu s hot dogovima u Laponiji Iranca Dariana. Darian bježi od smrti, a Aurora bježi od ljubavi. Trebaju jedno drugoga da konačno prestanu bježati.

Festival će zatvoriti "Polusestra", priča o kompleksnom odnosu dvije polusestre iz priobalnog gradića Izole u režiji festivalskog gosta, Slovenca Damjana Kozolea.

Tagovi: Festival tolerancije, Bundek, Eva Mulvad, László Illés, Ridley Scott, Nataša Popović, Branko Lustig, Hrvoje Pukšec
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE