GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Enesu Kiševiću prva nagrada na natječaju haiku poezije na temu olimpizma

Enesu Kiševiću prva nagrada na natječaju haiku poezije na temu olimpizma
POEZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 23:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pjesnik i glumac Enes Kišević pobjednik je natječaja haiku poezije "Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju", a nagrada mu je uručena na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin koju su priredili Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Natječaj je raspisan i proveden u proljeće ove godine, a HOO i DHK imali su pri njegovoj realizaciji svesrdnu partnersku potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, koje je u njemu prepoznalo izravan čin povezivanja japanske i hrvatske kulture.

Domaćini svečanosti u Westinu bili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač te predsjednik HDK-a Zlatko Krilić, a među brojnim eminentnim gostima (knjževnicima, kulturnim i sportskim djelatnicima…) bila je i japanska veleposlanica u RH, Misako Kaji.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik HOO-a Mateša podsjetio je da se poezija kao umjetnička disciplina nalazila u programu Olimpijskih igara od 1912. do 1948. te da je otac modernog olimpizma Pierre de Coubertin zaslužio olimpijsko odličje upravo u poeziji.

Čelnik HDK-a Zlatko Krilić nadovezao se rečenicom da se na ovaj način poezija vraća u olimpijski program, što potvrđuje i odličan odaziv na natječaj, s više od 300 prijavljenih radova.

Nazočne je impresionirala japanska veleposlanica Nj. E. Misako Kaji, pročitavši govor na hrvatskom jeziku.
"Hrvatska je nakon Japana i SAD-a treća država po broju ljubitelja haiku poezije. Možemo reći da je Hrvatska supersila haiku poezije, kao što je to i u sportu", zaključila je veleposlanica Kaji.

Zbog velike konkurencije proces odabira radova nije bio nimalo lagan. Ipak, nakon zaprimljenih haiku pjesama, članovi prosudbenog povjerenstva u sastavu: Drago Štambuk (predsjednik), Nikola Đuretić i Yutaro Nishida, kulturni ataše iz Veleposlanstva Japana u Zagrebu, izabrali su tri dobitnika novčanih nagrada za najbolje haiku pjesme. Osim Kiševića, dobitnici su još Ivan Ivančan i Tomislav Maretić. Nagrađene je pročitao i predsjednik povjerenstva, ugledni diplomat i pjesnik, hrvatski veleposlanik u Iranu Drago Štambuk koji se videovezom obratio nazočnima u Westinu.

Veliko oduševljenje izazvala je prvonagrađena haiku pjesma Enesa Kiševića, koji ju je osobno izrecitirao, a usput i otkrio i da je njezin sadržaj izravno povezan s njegovom sportskom karijerom. Naime, u mladim danima bio je uspješan skakač u vis.

Tagovi: Enes Kišević, haiku poezija, Drago Štambuk, Nikola Đuretić, Yutaro Nishida
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE