GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurimages podržao dvije većinske i sedam manjinskih hrvatskih koprodukcija

Eurimages podržao dvije većinske i sedam manjinskih hrvatskih koprodukcija
KOPRODUKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 20:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 163. sjednici, koja je 25. lipnja održana online, podržao ukupno 49 projekta, uključujući šest dokumentarnih i dva animirana.

Među njima su i dvije većinske hrvatske koprodukcije, sedam manjinskih te jedan projekt prijavljen za Program poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Jedan od dva većinska hrvatska projekta je dugometražni igrani film Vampiri s Miljacke Pave Marinkovića kojeg je Eurimages podržao iznosom od 140 000 eura. Projekt nastaje pod okriljem kuće Telefilm (producent Stanislav Babić), uz koprodukciju s Nanook Filmom iz Austrije.
Drugi većinski projekt je dokumentarni film Posljednja reprezentacija autora Jure Pavlovića koji je podržan iznosom od 130 000 eura. Projekt nastaje pod okriljem kuće Sekvenca (producent Jure Pavlović), uz koprodukciju s kućama Wake Up Films (Srbija), Tramal Films (Slovenija) i Articolture (Italija).

Sekvenca sudjeluje u produkciji i jednog manjinskog hrvatskog projekta podržanog od strane Eurimagesa. Riječ je o projektu Sirin redatelja Senada Šahmanovića kojem je odobren iznos od 85 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Od manjinskih koprodukcija, Eurimages je podržao i tri projekta Propeler Filma:

• Praznik rada Pjera Žalice koji je podržan iznosom od 140 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.
• Pukotine u ledu Maje Miloš koji je podržan iznosom od 225 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Srbije, Nizozemske, Italije, Slovenije i Hrvatske.
• Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta koji je podržan iznosom od 140 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Slovenije, Italije i Hrvatske.
Eurimages je podržao i dva projekta koproducirana pod okriljem Nukleus Filma:
• Projekt Mr. K autorice Tallulah H. Schwab kojem je odobren iznos od 295 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Nizozemske, Belgije i Hrvatske.
• Projekt Morska iskra redatelja Domiena Huyghea kojem je odobren iznos od 180 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Belgije, Nizozemske i Hrvatske.

Potporu Eurimagesa dobio je i projekt Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske kojem je odobren iznos od 290 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Terminal 3.

Eurimages je iznosom od 324 000 eura podržao projekt Infinity Pool redatelja Brandona Cronenberga. Projekt će se snimati u Hrvatskoj, u sklopu programa poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Projekti Vampiri s Miljacke, Posljednja reprezentacija, Sirin, Praznik rada, Pukotine u ledu, Čovjek bez krivnje i Najsretniji čovjek na svijetu podržani su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Eurimages je na svojoj 163. sjednici, održanoj online 25. lipnja, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 10.816,000 eura.
U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 163. sjednici 35,37 posto podržanih projekata su djela redateljica.

Tagovi: Eurimages, Pjer Žalica, Maja Miloš, Ivan Gergolet, Propeler Film
PROČITAJ I OVO
Adelein album najprodavaniji u 2021.
PRODAJA
Adelein album najprodavaniji u 2021.
ZAGREB - Novi album svjetske superzvijezde Adele, nazvan "30", popeo se na broj jedan i postao je najprodavaniji album godine, srušivši rekord nekada vrlo popularne švedske pop grupe Abbe, javlja u subotu BBC.
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
PROBLEMI
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
ZAGREB - Legendarni šibenski pjevač prije dva dana zatražio je medicinsku pomoć. Trenutno se nalazi u splitskoj bolnici na Firulama, a sada je potvrđeno kako se radi o upali pluća.
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
FILM
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za kraj studenog program filmova proslavljenog književnika za kojega je manje poznato da je uz uspješnu literarnu karijeru radio i na filmu - Ephraima Kishona.
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
MMSU
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
ZAGREB - Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog donosi video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica.
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
IZLOŽBE
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt otvorio je u srijedu, u organizaciji s Fondacijom Murtić izložbu grafika Ede Murtića, što je i završnica svečanog obilježavanja 100. obljetnice umjetnikova rođenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE