GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska udruga nezavisnih izdavača traži hitnu akciju za glazbeni sektor

Europska udruga nezavisnih izdavača traži hitnu akciju za glazbeni sektor
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Europska udruga nezavisnih izdavača Impala objavila je paket od 10 preporučenih mjera tražeći hitnu akciju kojom bi se koordiniranim pristupom u cijeloj Europi smanjile posljedice pandemije na glazbeni sektor, jedan od prvih koji se našao na udaru.

"Kako ga u najvećem broju čine mikro i mali poduzetnici, samozaposleni pojedinci i freelanceri, Impalin plan poziva na brz i snažan odgovor na ovu krizu, kako bi se glazbenom i drugim kulturnim sektorima pomoglo da prežive ovu oluju", izvijestila je RUNDA, Regionalna udruga nezavisnih diskografa, jedna od članica Impale.

Kako ističu, cilj je očuvati izvor egzistencije umjetnicima, izvođačima, autorima, samozaposlenim pojedincima, kao i omogućiti nezavisnim kompanijama da ostanu u poslu, te da nastave investirati.

"Europski kulturni i kreativni sektor generira 4,4 posto ukupnog BDP-a Europske unije i više od 12 milijuna stalnih poslova. Raznolikost je snaga ovih sektora, ali istovremeno i njihova ranjivost u vremenima kriza", dodaju.

Impalin plan za krizu traži od EU da nadgleda nacionalne mjere i osigura minimalni nivo podrške i financijskih poticaja u cijeloj Europi koji će potaknuti rast nakon krize.

Velike kompanije na digitalnom tržištu glazbe, kolektivna društva i mediji također se pozivaju da usvoje i provedu posebne mjere koje će pomoći glazbenom sektoru da prebrodi krizu jer "solidarnost će stvoriti nove prilike i partnerstva koja će, nadamo se, imati pozitivan utjecaj na sektor i nakon krize."

Usporedno s objavom plana provodi se anketa među članovima kojom će se na nacionalnim razinama prikupljati podaci potrebni za njegovo što bolje provođenje.

"Ovo je poziv na hitnu akciju. Mali poduzetnici, kompanije, izvođači, freelanceri i svi drugi usko vezani uz sektor trebaju podršku. Ujedinjeni pristup cijele Europe je od vitalnog značaja. Poticaji koji će potaknuti novi rast su također dio ovog plana. Nitko ne smije ostati zaboravljen", izjavila je Helen Smith, Izvršna direktorica Impale.

Dario Draštata, predsjednik Runde i član Impaline Covid-19 radne grupe, smatra kako je iznimno važno ujediniti sve dionike u sektoru glazbe, sa ostalima u sektorima kulture i kreativnih industrija kako bi zajedničkom strategijom i pristupom pomogli svima koji su svojim radom i poslovanjem egzistencijalno vezani uz njih.

"U krizi moramo biti ujedinjeni i solidarni da bi zajednički pronašli najbolja rješenja da ju preživimo i izađemo sa što manje štete. Razmjena informacija i iskustava između pojedinih teritorija, te krovni pristup od strane EU, nužni su za kreiranje i koordiniranje svih akcija i mjera", ustvrdio je.

Deset točaka kriznog plana na nacionalnoj i EU razini

Krizni plan u 10 točaka predlaže povezivanje na EU razini, što će pomoći da svaka pojedinačna država, ima potpun paket mjera na raspolaganju.

Sve države trebale bi donijeti jasne odluke u vezi s otkazanim i odgođenim događajima kako bi se moglo tražiti sredstva od osiguranja i pristupiti kompenzacijskim fondovima.

Svaka država treba pristupiti donošenju cjelovitog plana s ključnim mjerama, od zaštite prihoda proizašlih iz samostalne djelatnosti do poreznih olakšica za kompanije te obustava/odgoda kod plaćanja poreza, a treba pokrenuti i nacionalni financijski paket potpora za teško pogođene sektore kao što je glazbena industrija te ukinuti PDV na sva kulturna dobra i usluge.

Smatraju da se iznos zajmova EU za kulturni i kreativni sektor treba utrostručiti, te sa 100-postotnom jamčevinom promovirati nacionalno kreditiranje, te budući da je kulturni sektor među prvima pogođen, utemeljiti poseban krizni fond za manje kompanije.

Krizni plan predlaže da EU nadzire efikasnost nacionalnih odgovora na krizu, opći EU fond pokrenut da odgovori na ovu krizu treba biti dostupan i kulturnom sektoru, a svi EU projekti koji ovise o eventima se automaski trebaju pomaknuti i kašnjenja u izvještavanju se trebaju opravdano prihvatiti.

Sva kolektivna društva bi trebala, osnovati krizni fond i za manje članove, producente i izvođače, jednako kao i za izdavače i autore, kao i krizni fond za male kompanije.

Impala važnom drži i potporu nacionalnih medija - radio stanice i drugi mediji trebaju pojačano promovirati lokalnu glazbu i izvođače i autore i staviti veći naglasak na nezavisne izvođače, te promovirati nova lokalna izdanja jednako kao i lokalne kampanje na društvenim mrežama.

Tagovi: Europska udruga nezavisnih izdavača Impala, Impala
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE