GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je dokumentarac o Anthonyju Bourdainu izazvao kontroverze

Evo zašto je dokumentarac o Anthonyju Bourdainu izazvao kontroverze
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2021 / 17:09
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Otkriće da je redatelj dokumentarnog filma o chefu Anthonyju Bourdainu pomoću softvera za kloniranje glasa natjerao TV zvijezdu da izgovori riječi koje zapravo nikada nisu izgovorene izazvalo je kritike i zabrinutost zbog načina na koji se koristi moćna tehnologija.

Film "Roadrunner: Film o Anthonyju Bourdainu" pojavio se jučer u kinima i uglavnom sadrži snimke Bourdaina, poznatog kuhara i voditelja emisije u kojoj je putovao oko svijeta do svoje smrti 2018. godine. Međutim, redatelj Morgan Neville rekao je za časopis New Yorker da je dio dijaloga stvoren pomoću umjetne inteligencije.

Ovo je oživjelo raspravu o budućnosti tehnologije kloniranja glasa, ne samo u svijetu zabave već i u politici i rastućem komercijalnom sektoru posvećenom pretvaranju teksta u realan ljudski govor.

"Neovlašteno kloniranje glasa sklisko je tlo. Čim uđete u svijet u kojem donosite subjektivne odluke o tome jesu li određeni slučajevi etični, neće proći dugo prije nego što se sve dopusti", rekao je Andrew Mason, osnivač i izvršni direktor tvrtke Descript, izumitelj generatora glasa.

Prije ovog slučaja, većina javnih kontroverzi oko takvih tehnologija odnosila se na stvaranje simuliranih audio i video zapisa i mogućnosti širenja dezinformacija i političkih sukoba.

Mason tvrdi da je njegova tvrtka više puta odbila zahtjeve za oživljavanjem nečijeg glasa, čak i zahtjeve "ljudi koji su nekoga izgubili i tuguju".

"Ne želimo suditi. Samo kažemo da moraju postojati jasne linije koje razdvajaju stvari koje su ispravne od onih koje nisu ", navodi on.

Nasilne reakcije na kloniranje Bourdainova glasa pokazuju očekivanja i probleme povezane s objavljivanjem i pristankom, kaže Sam Gregory, direktor nevladine organizacije koja radi na korištenju video tehnologije za poboljšanje ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, umjesto da su dobili pristanak i pravovremene informacije, gledatelje je prvo zaprepastila sama činjenica krivotvorenja zvuka, a zatim redateljevo odbijanje bilo kakvih etičkih problema.

Neville nije rekao kojim je alatom reproducirao Bourdainov glas, ali rekao je da ga je koristio za nekoliko rečenica koje je pokojni kuhar zapisao, ali ih nikada nije izgovorio.

Tagovi: Anthony Bourdain, Morgan Neville, Andrew Mason, Despit, kloniranje glasa, softver za kloniranje glasa
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE