GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evropa za nas ima štrik najbolja predstava Gumbekovih dana

Evropa za nas ima štrik najbolja predstava Gumbekovih dana
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 19:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstava "Evropa za nas ima štrik" Miroslava Krleže i Zlatka Viteza u produkciji Glumačke družine Histrion, proglašena je najboljom predstavom XIV. Gumbekovih dana, koji su završili u subotu navečer u Histrionskom domu dodjelom nagrada i priznanja.

Zlatku Vitezu pripala je i nagrada za najbolju mušku ulogu, a Magdaleni Živaljić Tadić nagrada za najbolju žensku ulogu za uloge Victorije i Amy u predstavi "Osijek cabaret" Veronike Hardy u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjeka za kazališnu umjetnost u režiji Jasmina Novljakovića.

Festival kabareta posvećen glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku počeo je 14. svibnja, a izvedeno je ukupno jedanaest predstava iz Zagreba, Pule, Osijeka, Šibenika, Varaždina i Splita

Ocjenjivački sud XIV. Gumbekovih dana u kojemu su bili predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa Mira Muhoberac, likovna umjetnica i scenografkinja Marta Crnobrnja i predstavnik publike Branko Babac izrazio je "veliko zadovoljstvo što su se unatoč teškim egzistencijalnim, pandemijskim okolnostima Gumbekovi dani u Histrionskom domu uspjeli održati u punom opsegu i što su publici omogućili radostan susret s iznimnim kazališnim ostvarenjima koja čuvaju dugu tradiciju hrvatske kabaretne kazališne scene i kabaretskoga izraza".

Izvedene predstave, istaknuo je ocjenjivački sud, svjedoče o snažnom životu, gotovo preporodu kabaretskog izraza danas u Hrvatskoj i o različitim estetskim i izvođačkim kodovima kabaretskoga izraza.

"Evropa za nas ima štrik", ističe ocjenjivački sud u obrazloženju, fascinantna je, začudna predstava arhetipske snage, za dugo pamćenje.

U njoj Zlatko Vitez, kao dramaturg, mudro spaja Krležine "Balade Petrice Kerempuha" i druge, uglavnom prozne Krležine tekstove u "jedinstven galgenkabaret snažne političke satire, valovitom strukturom postižući vibrantan dramaturški niz". Kao redatelj "precizno donosi cijeli luk odnosa Europe prema Hrvatskoj, znalački baždareći predstavu u ritmu, tempu i ugođaju velike, impozantne kazališne i egzistencijalne, histrionske balade", a kao scenograf uobličuje portrete Miroslava Krleže i ugođaj zagrebačkoga, vrhunskoga urbanoga kabareta velike tradicije.

Kao glumac "u virtuoznom glumačkom, pjevačkom spoju te sviranjem violine i tamburice precizno dijalogizira s glasovirom u izvrsnoj izvedbi Zvonka Presečkoga", navodi žiri ističući da "rijetko u suvremenom kazalištu možemo vidjeti tako izvrsnu ulogu"

Ovom predstavom, zaključuje žiri, "Zlatko Vitez doseže vrhunac glumačke umjetnosti i vrhunac bavljenja Krležom, Hrvatskom i Europom".

Magalena Živaljić Tadić u predstavi "Osjek cabaret" ostvarila je dvije potpuno različite uloge, u kojima glumačkom vještinom, znanjem i šarmom privlači jednako svoje partnere i partnerice na suigru koliko i publiku u svijet radosti, sreće i veselja, ističe ocjenjivački sud.

Posebnim priznanjem za nadahnutu izvedbu i intrigantan spoj tradicije giullara i suvremenoga kabaretskog izraza nagrađen je glumac Valter Roša "za suptilnu, poetsku, glumački preciznu, energičnu, umjetničku izvedbu" utemeljenu na izvrsnom poznavanju zbirke satiričnih monologa nobelovca Darija Foa, u monodramskoj predstavi "Mistero Buffo" Istarskoga narodnog kazališta iz Pule, u režiji Aleksandra Bačića.

Posebno priznanje za prinos kabaretskom izrazu dodijeljeno je Teatru Exit i Kazalištu Ulysses za predstavu "Cabaret – Koncert za žlice i gitaru" Nikole Nedića i Marija Joveva u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Mladi izvođači, ujedno i autori predstave, ističe se u obrazloženju, "stvaraju urnebesnu, duhovitu, prštavu predstavu" koja "lucidno stvara preplet silnica kabaretskoga i koncertnoga izraza te stand up komike u fokusima na žlicama beznađa i političkih uboda te nježnosti i melankolije žičanih instrumenata, ljudskoga glasa, glume i pjevanja".

Posebnim priznanjem ocjenjivački sud nagradio je i Gradsko kazalište iz Virovitice za sveukupan dojam u predstavi "Mikeški korona kabare" autora i redatelja Draška Zidara. Predstava je, navodi ocjenjivački sud, "vrhunski izraz inteligentnog i hrabrog pučkog kazališta kabaretnih silnica".

Za izniman doprinos razvoju kabareta nagrađen je profesor glazbe Zvonko Presečki koji s Glumačkom družinom Histrion surađuje od 2007. godine.

"Profesor Zvonko Presečki svojim je skladbama, scenskom glazbom i velikim pijanističkim angažmanom na sceni u nizu predstava i s nizom umjetnika, a ponajviše sa Zlatkom Vitezom, stvorio prepoznatljiv, točan, precizan glazbeni izraz kojim je snažno i dugotrajno oblikovao hrvatsku, posebno histrionsku i kabaretsku scenu", istaknuo je u obrazloženju ocjenjivački sud.

Nagrade su dobitnicima uručile scenografkinja i kći Mladena Crnobrnje Gumbeka, Marta Crnobrnja, glumica Anamarija Percaić i ravnateljica Centra za kulturu Histrionski dom Elizabeta Vrbančić, a nakon dodjele publika je mogla ponovno pogledati nagrađenu predstavu "Evropa za nas ima štrik".

Tagovi: Evropa za nas ima štrik, Jasmin Novljaković, Magdalena Živaljić Tadić, Gumbekovi dani, Zlatko Vitez, Rade Šerbedžija, Lenka Udovički
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE