GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Factum popisu besplatnih filmova pridružio njih još pet

Factum popisu besplatnih filmova pridružio njih još pet
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 20:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma povećala je broj svojih filmova dostupnih za besplatno gledanje uvrstivši njih još pet, od osobnih inspirativnih autorskih priča do događaja koji su obilježili domaću povijest.

Iz Factuma kažu da im je namjera, u aktualnoj situaciji u kojoj svi djeluju i žive u izolaciji svojih domova, publici omogućiti raznovrsni sadržaj i direktan pristup filmovima Factumova opusa, na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA.

Uz već prije dostupne Factumove filmove sada se može pogledati i "Dečko kojem se žurilo", jedan je od najnagrađivanijih i najboljih domaćih dokumentaraca s početka novog tisućljeća.

Riječ je o osobnoj priči redateljice Biljane Čakić-Veselič o potrazi za bratom nestalim tijekom rata u Hrvatskoj 1991. koji se dijelom nastavlja na priču redateljičine bake čiji je suprug ubijen u Drugom svjetskom ratu, a kojega je ona cijeloga života čekala.

Uz niz relevantnih domaćih i međunarodnih nagrada, uključujući godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, taj je film 2001. bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma, podsjeća Factum.

Još jedan intimni portret vlastite obitelji donosi film "Sve o Evi" snimatelja, fotografa i redatelja Silvestra Kolbasa, koji prati autora i njegovu ženu u brojnim pokušajima i osobnim dilemama tijekom procesa umjetne oplodnje.

"Film je to koji do srži ulazi u prostore intime i ljudske privatnosti osvaja hrabrošću i ostavlja bez daha, a mnogi takozvani isključivo filmski kriteriji padaju u vodu pred plačem tek rođene i dugoočekivane Eve", napominje se.

U svom filmu "Klasa optimist" Lana Šarić dokumentira vlastitu borbu s leukemijom i njenim posljedicama, stvarajući jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama.

Kako stoji u opisu filma, kada sretnim spojem medicinskih dosega i liječničkih napora, uz pomoć obitelji i prijatelja te zahvaljujući vlastitoj borbenosti, pacijenti ozdrave, njihovi životi u potpunosti će se promijeniti.

Bad Blue Boys, Tuđman, Hrvatsko proljeće

Bad Blue Boysi proteklih su dana često spominjani kao podrška u nedavnim kriznim situacijama koje su zadesile Zagreb, a njima se bavi i dokumentarac "BBB" Saše Podgorelca, prvi hrvatski dokumentarni film koji je u kinima prikazivan dulje od dva tjedna.

Film se opsije kao zapis borbe te skupine zagrebačkih nogometnih navijača za povratak imena Dinamo devedesetih, nakon što je prvi hrvatski predsjednik, tvrdeći da to ime nametnuo komunistički režim, pa ga je promijenio u Croatia. Njegov sukob s BBB je kulminirao na glavnom zagrebačkom trgu, kad su ga navijači izviždali.

Izuzetno vrijedan materijal koji dokumentira jedan od ključnih događaja Hrvatskog proljeća objedinjen je u filmu "Poezija i revolucija" iz 2000. godine.

Naime, u vrijeme studentskog štrajka 1971. godine, skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji.

Trideset godina nakon tih događaja, Factum je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda je dovršio film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika, već i cijelu Hrvatsku.

"U ovo neizvjesno doba, odgovornost je svih nas što prije nadvladati ovu, izvjesno dugotrajniju krizu, a uz dostupnost i širenje filmskog i drugog kulturno - umjetničkog sadržaja to je svakako podnošljivije", ističu iz Factuma.

Najavljuju da će do daljnjega nastaviti objavljivati novi sadržaj koji će biti dostupan online.

Tagovi: Factum, Biljana Čakić-Veselič, Saša Podgorelec, Branko Ivanda, Zoran Tadić
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE