GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival Jazz is Back! BP 2021. u Grožnjanu od 14. do 27. srpnja

Festival Jazz is Back! BP 2021. u Grožnjanu od 14. do 27. srpnja
JAZZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 22:47
Autor: SEEbiz / H
GROŽNJAN - Grožnjanom će i ove godine u drugoj polovici srpnja odzvanjati zvuci jazza jer će taj istarski gradić od 14. do 27. srpnja ugostiti najveća hrvatska i svjetska jazz imena na tradicionalnom Festivalu Jazz is Back! BP - hommageu svom pokretaču Bošku Petroviću.

Riječ je o najdužem jazz festivalu u Hrvatskoj na kojemu će ove godine tijekom 14 koncertnih večeri nastupiti eminentni jazz i blues glazbenici iz cijeloga svijeta, istaknula je u srijedu u Grožnjanu na predstavljanju ovogodišnjega festivalskog programa tajnica Hrvatske glazbene mladeži (HGM) Dubravka Dujmović Kušan. Podsjetila je da je većina utjecajnijih glazbenika iz Hrvatske i regije napravila prve korake upravo u Grožnjanu gdje se na neki način brusila i njihova odluka da odaberu glazbu kao profesionalne karijere.

Festival se održava u suradnji Općine Grožnjan, Polivalentnoga kulturnog centra Grožnjan i Međunarodnoga kulturnog centra HGM-a u Grožnjanu, priopćio je HGM.

Legendarni hrvatski glazbenik Boško Petrović pokrenuo je festival 1999. a Europska jazz federacija proglasila ga je 2008. najboljim europskim malim (boutique) jazz festivalom.

BP Evening na početku festivala

Festival će biti otvoren koncertom BP Evening na kojem će nastupiti Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti.

Dan nakon, 15. srpnja, nastupit će Grožnjan All stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina. Zoran Predin održat će koncet 16. srpnja, a večer iza rezervirana je za Andreju, Rundeka i ekipu Ftičeki.

"Žena za sva vremena" Zdenka Kovačiček nastupit će 20. srpnja, a Kaplowitz jazz kvartet 24. srpnja. Završnu koncertnu večer festivala Jazz is Back! BP, 27. srpnja uveličat će hrvatska diva Josipa Lisac, a večer prije nastupit će JM International Music School Finale, studenti i mentori Ljetne jazz škole.

Istaknuto je kako ove godine posebnu pozornost pubuđuje nastup Nica Collinsa, bubnjara i sina poznatoga Phila Collinsa koji je svirao s ocem, a nastupa i solo s vlastitim bendom "Better Strangers".

Uz navedene koncertne večeri održat će se i Ethno Croatia, JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla, Next generation - Hrvoje Kralj, Borko Rupena, Valdemar Kušan, Luka Čapeta, Nikola Šantek, kao i Exploding Pig te Croatia Drum Camp finale sa studentima i mentorima.

Jedinstven spoj kulture i gastronomije

"Festival jazza u Grožnjanu je definitivno primjer kako bi mogli u jednoj knjizi objasniti kada se kultura, turizam i umjetnost spoje i od toga naprave lijep turistički proizvod koji živi i potvrđuje se već 22 godine", naglasio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Dodao je da u u kulturi i umjetnosti nije uvijek jednostavno pronaći diversifikaciju koja će iz godine u godinu biti atraktivna i koja će biti motiv dolaska gostiju.

Posebnost festivala jest i što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako će se istovremeno s festivalom održati i Ljetna jazz škola HGM-a u kojoj će podučavati međunarodni tim mentora.

Uz festivalske večeri i jazz školu bit će održan i sedmodnevni seminar "Croatia Drum Camp"- od 20. do 26. srpnja. Tijekom 14 dana održat će se i radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, bas i saksofon, radionica za ansamble, te predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Grožnjan svake godine, uz renomirane mentore, ugosti mlade talentirane glazbenike, sudionike seminara i radionica, iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke ali i drugih europskih država te SAD-a, te su mladi u fokusu svih grožnjanskih aktivnosti.

Istaknuto je da je grožnjanski festival i odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine.

Na festivalu će se predstaviti brojni vinari i uljari, a posjetitelji će moći kušati i specijalitete priređene prema receptima svjetski poznatih jazz glazbenika koji su radili i nastupali u Grožnjanu.

Festival će se moći pratiti i putem streama na Youtube kanalu Općine Grožnjan i HGM-a, a program podržavaju Ministarstvo kulture i medija, Turistička zajednica Istarske županije i Općina Grožnjan

Tagovi: Jazz is Back! BP 2021., Grožnjan, Zdenka Kovačiček, Boško Petrović, Grožnjan All stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, Zoran Predin
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE