GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival svjetske književnosti od 3. do 8. rujna

Festival svjetske književnosti od 3. do 8. rujna
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Festival svjetske književnosti održat će se od 3. do 8. rujna, a na njemu će gostovati niz nagrađivanih autora iz više od petnaest zemalja, među kojima se ističu Georgij Gospodinov, Vanessa Monftort, Antonio Scurati te Péter Nádas, koji će otvoriti festival, najavljuju iz Frakture.

Tribine Dvostruki portret, Razotkrivanje, Autor i njegov čitatelj i Književne matineje, ističu organizatori, publici će otkriti sva lica autorica i autora iz više od petnaest zemalja, dobitnika prestižnih nagrada kao što su Nagrada Goncourt, International Booker Prize, Nagrada Strega i brojne druge.

Festival na tribini Razotkrivanja u Zagrebačkom kazalištu mladih 3. rujna otvara mađarski pisac Péter Nádas, autor "Knjige sjećanja".

Na festivalu će se predstaviti i bugarski pisac Georgij Gospodinov, dobitnik nagrade Booker International 2023., autor romana "Vremensko utočište" te španjolska književnica Vanessa Montfort, autorica knjige "Žena bez imena" u kojoj razotkriva žensku stranu povijesti, ali i vibrantni Madrid s početka 20. stoljeća.

Talijanski pisac Antonio Scurati, autor sage o Benitu Mussoliniju, publici će otkriti kako je pisati biografiju jednog od najvećih svjetskih diktatora, dok će izraelska književnica Hila Blum, autorica knjige "Kako voljeti svoju kćer" govoriti o jedinstvenu odnosu majke i kćeri.

Iz Frakture najavljuju i gostovanje Davida Grossmana, čija su brojna djela prevedena na više od 36 jezika, Julije Franck, koja je romanom "Svjetovima daleko" o ljubavničkom odnosu dvoje mladih između Istočne i Zapadne Njemačke, ostvarila vrtoglave tiraže te Hervéa Le Telliera, autora bestselera "Anomalije".

Među gostima festivala su i nova zvijezda norveške književnosti Johan Harstad, autor romana "Max, Mischa & ofenziva Tet" te Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Jurij Andruhovyč, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits i Krzysztof Varga.

Publici će se predstaviti i Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević, Dora Šustić, Martina Vidaić, Jasna Jasna Žmak, Svetislav Basara, Zoran Ferić, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Bruno Kragić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić te mnogi drugi.

Uoči otvorenja festivala, 2. rujna u Galeriji Kranjčar otvara se izložba Slobodane Matić Kovač "Portreti svjetskih pisaca" pod kustoskim izborom povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića, a dio festivala bit će i predstava "Urotnici" za koju su tekst napisali Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, a režirao ju je Boris Liješević i u kojoj glume Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

Vizualni identitet Festivala po treći put oblikovao je dizajner Ivan Stanišić, a festivalski program održavat će se u prostorima Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar.

Tagovi: Festival svjetske književnosti, Péter Nádas
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE