GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film Dani suše dobio nagradu za izvrsnost Europske filmske akademije

Film Dani suše dobio nagradu za izvrsnost Europske filmske akademije
FILMSKE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Turski film „Dani suše“, koji nastaje u koprodukciji s Hrvatskom, nakon svjetske premijere na festivalu u Cannesu nastavlja nizati uspjehe, među kojima je i prestižna nagrada za izvrsnost u kategoriji montaže Europske filmske akademije.

Hrvatski koproducent 4Film izvijestio je u ponedjeljak kako je nagrada Özcanu Vardaru i Eytanu Ipekeru prva EFA nagrada dodijeljena turskom filmu nakon 2000. godine.

Koproducentica filma Anita Juka rekla je kako su ponosni što su bili dio odlične ekipe koja je radila na stvaranju tog filma.

"Premijera popraćena ovacijama publike u Cannesu bila je nevjerojatno iskustvo, a izuzetno nam je drago da je film nastavio uspješni niz prikazivanja i nagrada na festivalima diljem svijeta i zahvalni smo Europskoj filmskoj akademiji što je prepoznala njegovu kvalitetu", ustvrdila je.

„Dani suše“ Emina Alpera prati borbe mladog idealista koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode te tijekom svoje prve istrage biva uvučen u političke sukobe.

Film je nastao u suradnji Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke, a od hrvatske filmske ekipe sudjelovala je Anita Juka, s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

Na svjetskoj premijeri u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, film je počeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu.

Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Službena dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 10. prosinca u Reykjavíku.

Hrvatski glumac s danskom adresom, Zlatko Burić nominiran je u kategoriji najboljeg glumca te nagrade, za film "Trokut tuge" Rubena Östlunda.

Europska filmska akademija dodjeljuje nagrade za izvrsnost filmašima za rad na filmovima koji su bili razmatrani za Europsku filmsku nagradu.

Tagovi: Dani suše, Europska filmska akademija, Anita Juka, Željko Burić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE