GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film Mare Andree Štake otvara Pulski filmski festival

Film Mare Andree Štake otvara Pulski filmski festival
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 10:26
Autor: SEEbiz / H
PULA - Premijernim prikazivanjem pred domaćom publikom hrvatsko-švicarski film "Mare" redateljice Andree Štake, predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem, otvorit će 18. srpnja 67. izdanje Pulskog filmskog festivala.

Treći dugometražni film autorice koja potpisuje i višestruko nagrađivani film "Gospođica" te "Cure – Život druge" svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu uz sjajan prijem publike i struke.

Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

Štaka kaže kako je "Mare" osoban film, a u njemu progovarao fazi života koju osobno poznaje: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. "Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?", dodala je.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala, a inspiraciju za film redateljica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji.

Štaka opisuje Konavle kao posebno mjesto, na kojemu se osjeća slobodno, mjesto odakle potječe, dijelom poput kakvog westerna: sirovo, prekrasno, divlje i krhko. "Predivno i istovremeno klaustrofobično mjesto, rubno. Idealno za Mare. Ona prepoznaje ograničenja vlastite uloge kao majke, probija ih i prelazi granicu", rekla je.

Osim Marije Škaričić i Gorana Navojca, u filmu glume Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.

Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE

Tagovi: Andrea Štaka, Pula Film Festival, Marija Škaričioć, Mirjana Karanaović, Zdenko Jelčić, Konavle, Dubrovnik, Ivana Roščić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE