GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film Murina u programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Film Murina u programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 08:13
Autor: SEEbiz/N1.hr
ZAGREB - Film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović bit će prikazan na cijenjenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u sklopu programa Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) koji donosi snažne priče s globalnom perspektivom.

Međunarodni filmski festival u Torontu profilirao se u jedan od najposjećenijih i najutjecajnijih filmskih festivala, a “Murina” će u Torontu imati svoju sjevernoameričku premijeru.

Film “Murina” svjetsku je premijeru imao nedavno u Cannesu odakle se redateljica Antoneta Alamat Kusijanović vratila s prestižnom nagradom Zlatna kamera (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje festivala. Hrvatska premijera održana je na Pulskom filmskom festivalu gdje je “Murina” osvojila važnu nagradu publike – Zlatna vrata Pule.

Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu nagrađena je glumica Danica Ćurčić, a redateljica je nagrađena Brezom za najbolju debitanticu.

“Murina” uskoro odlazi na Sarajevo Film Festival gdje će biti prikazana 17.8., a ubrzo kreće u ljetna kina te u ostala kina širom Hrvatske.

Film “Murina” priča je o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Glavne uloge igraju mlada glumica Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Scenarij uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović supotpisuje Frank Graziano. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a

koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji).

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Za svoj kratki film “U plavetnilo” osvojila je nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva, a film je bio nominiran za studentskog Oscara.

Tagovi: Murina, film, Toronto, filmski festival, Antoneta Alamat Kusijanović
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE