GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film White Riot otvara Subversive Film Festival

Film White Riot otvara Subversive Film Festival
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 12:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Britanskim 'White Riot', koji podsjeća na antirasističku inicijativu punk i ska glazbenika aktivista s kraja sedamdesetih, u subotu se u zagrebačkom kinu Kinoteka otvara 13. Subversive Festival.

Redateljica Rubika Shah u tom filmu donosi dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima inicijative koja itekako rezonira danas u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice, najavljuju s festivala, koji će se održati uživo i online, u skladu s epidemiološkim preporukama.

Porast fašističkih i ksenofobnih tendencija u javnom diskursu podijelio je krajem sedamdesetih britansko društvo, no politički uzlet Nacionalne fronte, popraćen rasističkim javnim ispadima Erica Claptona, dobio je odgovor u formiranju Rock Against Racism (RAR).

U toj su inicijativi sudjelovali The Clash, Tom Robinson, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69 i drugi, koji su se organizacijom posebnih koncerata i preko fanzina Temporary Hoarding obraćali mladima koji su buntovnički nihilizam zamijenili aktivizmom.

Film će se moći pogledati i na online platformi volimdokumentarce.net, do 7. prosinca, do kad traje Subversive Film Festival, koji se održava u sklopu Subversive Festivala. Uživo, festivalski filmovi prikazivat će se u Kinoteci i Dokukinu KIC

U fokusu igrane i dokumentarne selekcije ovogodišnjeg festivala su društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetika, studentski i radnički pokreti, naslijeđe kolonijalizma.

Natjecateljski program obuhvaća i dvadesetak filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, u selekciji Dine Pokrajac i Dragana Rubeše, dok će nagrade Wild Dreamer za igrani i dokumentarni film dodijeliti tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušičić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image).

U dokumentarnoj konkurenciji izdvajaju se novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su kambodžanski sineast Rithy Panh s filmom "Iradijacija", najboljim dokumentarcem ovogodišnjeg Berlinalea i Hubert Sauper s "Epicentrom", dobitnikom Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu.

Na programu je i dokumentarac "Dobro došli u Čečeniju" Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBTQ populaciju na svijetu, ispričanu kroz ispovijesti žrtava koje su se oduprle.

Tu su još višestruko nagrađivani film "Metamorfoza ptica" Catarine Vasconcelos, te esejistički filmu ceste "Priča o mojem imenu" Karin Cuyul, "Služiti druge" Davidea Maldija, "Space Dogs" autorskog tandema Kremser&Peter.

Nagrađivani igrani filmovi u konkurenciji

U igranoj konkurenciji izdvaja se dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju "Žena koja je bježala" korejskog autora Honga Sang-sooa, halucinantni gerilski manifest "Los Conductos" kolumbijskog redatelja Camila Restrepa, nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu.

S Berlinalea stiže i "Asistentica", odgovor Kitty Green na #MeToo eru i Weinsteinova zlodjela.

Prikazat će se i višestruko nagrađivana tropska melodrama "Nevidljivi život Eurídice Gusmão" brazilskog redatelja Karima Aïnouza te eksperimentalni vizualni dnevnik "Oblak u njezinoj sobi", prvijenac kineske sineastice Zheng Lu Xinyuan.

Tu je i njemačka autorska legenda Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom, "Orfeja", mjuzikl za novi milenij koji donosi rodnu dekonstrukciju mita o Orfeju i Euridici.

Film "Ovo nije pogreb, ovo je uskrsnuće" Lemohanga Jeremiaha Mosesea, meditacija je o rođenju i smrti afričke države Lesoto, dok trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala "Pusta zemlja" iranskog redatelja Ahmada Bahramija vodi gledatelje u provincijsku tvornicu opeke kojoj prijeti stečaj.

Izvan konkurencije prikazat će se islandska SF distopija "Posljednji i prvi ljudi", nastala kao međuigra jugoslavenskih partizanskih spomenika, naracije škotske glumice Tilde Swinton i glazbe islandskog minimalističkog kompozitora Jóhanna Jóhannssona, koji je i režirao film.

Čitava dokumentarna konkurencija te dio igrane konkurencije (Žena koja je bježala, Los Conductos, Orfeja i Oblak u njezinoj sobi) uz kino Kinoteka moći će se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net.

Tema festivala "Kreativni neposluh" inspirirana Camusom

Ovogodišnje, 13. izdanje Subversive Festivala održava se na temu "Kreativni neposluh", inspiriranu razmišljanjima Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju.

"Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije, ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka", ističe se u najavi festivala.

Subversive Forum održat će se u potpunosti online, uz sudjelovanje niza svjetskih autorica i autora, filozofa i pisaca, dok će se alter ekonomski forum fokusirati na postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost, o čemu će na panelima razgovarati vodeća imena europske ljevice.

Deseta godišnjica smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića obilježit će zbornik tekstova u časopisu Up&Underground Critical Theory Dossier (koji su uredili Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović) te panel "Privilegija manjine".

U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus, povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, u Medijateci će se postaviti izložba portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćeri Catherine Camus, te prirediti filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca "Životi Alberta Camusa".

Tagovi: Film White Riot, Eric Clapton, Kitty Green, Dina Pokrajac, the Clash, Albert Camus, Rock Against Racism, Subversive Film Festival
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE