GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filmski publicist Nenad Pata preminuo u 91. godini

Filmski publicist Nenad Pata preminuo u 91. godini
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Zagrebu je u 91. godini preminuo istaknuti urednik filmske redakcije TV Zagreb i filmski publicist Nenad Pata, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Nenad Pata rođen je 1930. u Dubrovniku, a završio Filozofski fakultet u Zagrebu. Bio je šef Studija za crtani film u Zagreb filmu. Glavni urednik Obrazovnog i dječjeg programa RZ-a (1973–76), glavni urednik Filmskog programa TVZ-a (1976–88) te komentator.

Radio je i kao urednik emisija Velike kinematografije i Jedan autor, jedan film te 23 epizode serije Zagrebačka škola crtanog filma.

Kako se ističe, osobito je bio uspješan kao urednik filmske emisije "3,2,1,...kreni!" (1977–83), u kojoj su gostovali vodeći svjetski redatelji Welles, Truffaut, Herzog, Chabrol i mnogi drugi.

U okviru filmske redakcije producirao je jedan od najuspjelijih hrvatskih filmova "Ritam zločina" Zorana Tadića (1981), za koji je nagrađen kao najbolji producent na festivalu u Bruxellesu.

Tih godina Pata je bio jedna od najvažnijih ličnosti hrvatske i jugoslavenske filmske kulture, napominje se.

Objavio je više knjiga o animaciji, knjigu "Filmski velikani u Zagrebu", uredio je monografiju "Dušan Vukotić Vud" i objavljivao tekstove u novinama i časopisima.

Godine 1983. dobio je francuski orden Viteza umjetnosti i književnosti, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je 2014. nagradu Vladimir Vuković za životno djelo na području filmske kritike i publicistike. Preminuo je 24. travnja, kao najstariji član tog društva.

Tagovi: Nenad Pata, TV Zagreb, Zoran Tadić
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE