GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filmu Dnevnik Diane Budisavljević glavna nagrada na festivalu u Belgiji

Filmu Dnevnik Diane Budisavljević glavna nagrada na festivalu u Belgiji
TRIJUMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 12:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Igrano-dokumentarni film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević osvojio je glavnu nagradu za najbolji film na međunarodnom Festivalu povijesnog filma koji se prošli tjedan održao u belgijskome gradu Waterloou, priopćili su u ponedjeljak producenti.

Odluku o nagradi jednoglasno je donio sedmeročlani žiri kojim je predsjedao glumac i redatelj Patrick Ridremont. Na svečanoj dodjeli nagrada Ridremont je istaknuo da je riječ o filmu koji ih je sve odreda potresao, dodavši da je "Dnevnik Diane Budisavljević" očaravajuć i važan film s iznimnim glumačkim ostvarenjem glavne glumice Alme Price.

Pod sloganom "Povijest nikad ne završava. Baš kao ni filmska umjetnost" Festival povijesnog filma Waterloo održao se osmu godinu zaredom, ove godine pod strogim epidemiološkim mjerama, no ipak uživo i pred publikom u kinu Wellington te na povijesnim lokacijama grada poznatog po posljednjoj Napoleonovoj bitki, dodaje se u priopćenju.

"Dnevnik Diane Budisavljević" premijeru je imao 2019. na Pulskom filmskom festivalu, a nakon uspješnog prikazivanja u kinima i na televizijama zemalja regije, trenutačno je dostupan za gledanje u cijelom svijetu putem online platformi Kino Europa Online, Cinneseum, Svevid te na HBO Adria. Ovo značajno priznanje 19. je u nizu nagrada koje su dodijeljene filmu i ekipi.

Riječ je o igrano-dokumentarnom filmu o Diani Budisavljević, ženi koja je tijekom Drugoga svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz logora.

Dianu Budisavljević glumi Alma Prica, njezina supruga, liječnika Julija Budisavljevića slovenski glumac Igor Samobor, a u ostalim ulogama pojavljuju se Mirjana Karanović, Livio Badurina, Areta Ćurković, Ermina Brava, Krešimir Mikić, Urša Raukar i Vilim Matula.

"Dnevnik Diane Budisavljević" snimljen je u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Tagovi: Dnevnik Diane Budisavljević, Alma Prica, Dana Budisavljević, Festival povijesnog filma u Waterloou
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE