GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska izbacuje iz rječnika pojedine engleske izraze

Francuska izbacuje iz rječnika pojedine engleske izraze
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / Klix.ba
PARIZ - Francuska je odlučila iz rječnika izbaciti pojedine riječi iz engleskog jezika, te je tako najavila popis alternativnih riječi za pojmove poput clickbait, podcast i deepfake.

BBC piše da je Odbor za obogaćenje francuskog jezika (CELF) objavio je taj popis u službenom vladinom biltenu.

To tijelo inače već godinama objavljuje niz preporuka u pokušaju da zaustavi engleske termine.

Među izrazima koji su se tokom 2018. godine uspjeli "obraniti" od engleskog utjecaja je "fake news" omiljen američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Umjesto toga, CELF Francuzima preporučuje upotrebu izraza "information fallacieuse" (pogrešna informacija, a ne lažna) ili riječ "infox".

"Infox" je nova francuska riječ, neologizam, koja se sastoji od dva pojma - "information" (vijest, informacija) i "intoxication (trovanje) ili skraćeno "intox". Skraćenica je "infox" što bi u prijevodu značilo "toksičan podatak".

Za "clickbait" izraz koji se koristi za naslove koje privlače čitatelje da klikne na link vijesti, CELF predlaže "piege a clics" (klik zamka).

Odbor savjetuje i korištenje izraza "audio a la demande" (AAD) (audio na zahtjev) za englesku riječ "podcast", kao i "videotox infox" (videotoksičan podatak) za "deepfake", a riječ je o fotografijama ili videozapisima na kojima je lice osobe montirano na tuđe tijelo.

Agnecija surađuje s Francuskom akademijom, naučnom ustanovom utemeljenom 1635., kako bi osmislila alternativne izraze i riječi engleskim, koji su sve češći u svakodnevnoj upotrebi u Francuskoj. Tako je e-mail na francuskom postao "courriel".

Engleski izrazi i riječi najčešći su na internetskim mrežama, pa se zbog toga i drugi evropski jezici trude izmijeniti ih i prilagoditi vlastitom jeziku.

Tagovi: francuski jezik, anglizmi, fake news, engleski izrazi, clickbait, deepfake, podcast
PROČITAJ I OVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE