GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska kinematografija ne može bez cigarete

Francuska kinematografija ne može bez cigarete
OVISNI O NIKOTINU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Više od pola stoljeća otkako je u filmovima francuskoga novog vala cigareta počela izgledati seksi, tamošnja kinematografija i dalje je ovisna o nikotinu koji se vidi u gotovo svim domaćim filmovima.

Istraživanje Ipsosa i Francuske lige za borbu protiv raka pokazalo je da se u suvremenim francuskim filmovima u prosjeku puši 2,6 minuta po filmu, što odgovara trajanju otprilike šest tv-reklama.

“Duhan je sveprisutan u francuskim filmovima”, priopćila je Liga.

“Između 2015. i 2019. godine, u 90 posto od 150 francuskih filmova postoji barem jedan događaj, predmet ili rečenica koji su povezani s duhanom”.

“To uključuje filmski lik koji puši, prisutnost pepeljare ili cigarete ili razgovor o pušenju”, dodaje se.

“Više od desetljeća nakon sveobuhvatne zabrane pušenje u zatvorenim prostorima u Francuskoj, na filmu se u javnim prostorima puši više nego ikad”, tvrdi Liga.

Više od 20 posto prizora s pušenjem odnosi se na radna mjesta, a još gotovo toliko na kafiće, restorane ili noćne klubove, pokazalo je istraživanje.

Anketa provedena među mladima koja je pratila istraživanje pokazala je da 60 posto ispitanika smatra da takve scene potiču na pušenje.

“Liga snažno osuđuje populariziranje pušenja u francuskim filmovima u zadnjih 15 godina”, kazao je njezin predsjednik Axel Kahn.

Stanovništvo Francuske posljednjih godina sve manje puši, no u filmovima se i dalje vrlo često prikazuju cigarete, kaže jedna članica Lige.

Premda u zemlji djeluje vrlo snažan program prevencije, u filmovima je i dalje puno scena s duhanom i pušenjem cigareta, smatraju članovi Lige.

Oni misle da se u filmovima prikazuje više pušenja duhanskih proizvoda nego što ga uistinu ima u stvarnome životu. Ističu kako se ne žele miješati u kulturna i filmska ostvarenja, no smatraju da pušenje cigareta filmovima ne daje dodatan ‘karakter’.

Istraživanje je provedeno u povodu Svjetskog dana nepušenja 31. svibnja.

Tagovi: Francuska kinematografija, francuski film, cigarete, nikotin
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE